Aivojen suojaaminen
Kaikkea ei voi hallita, mutta omilla elämäntavoilla voi pyrkiä suojaamaan myös aivojaan mahdollisimman hyvin.
Jokainen voi suojata aivojensa terveyttä kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin ja tekemällä terveellisempiä valintoja. Perimään ja ikään emme voi vaikuttaa, mutta lähes kaikkiin muihin tekijöihin voimme. Ainakin voimme vähentää riskitekijöitä ja viivästyttää näin useimpien sairauksien, kuten muistisarauksien syntyä.
Omat elämäntavat vaikuttavat
Aivoterveellinen ruoka, fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus, aivojumppa sekä uni ja lepo ovat parhaimpia keinoja jokaiselle meistä suojata aivoja ja pienentää muistisairauksien riskiä. Näiden lisäksi on hyvä muistaa myös erilaisten sairauksien hyvä hoito ja hoitotasapaino.
Korkea kolesteroli, verenpaine ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt (kuten diabetes) keski-iässä voivat kasvattaa riskiä sairastua muistisairauteen myöhemmällä iällä. Nämä tekijät vaikuttavat aivoterveyteen nimenomaan sydän- ja verenkiertoelimistön kautta. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa omilla elämäntavoilla.
Aivoja kannattaa suojata myös vammoilta, vähentämällä työhön tai vapaa-ajan harrastuksiin liittyviä tapaturmariskejä esimerkiksi käyttämällä kypärää. Kaatumista seuraavat päähän kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa muistin oireilua, kuten muistin heikentymistä tai muistikatkoksia. Aivovammojen on todettu altistavan myös muistisairaudelle.
Aivoterveyden tutkimus kehittyy jatkuvasti
Tutkimusten kautta saadaan lisää tietoa esimerkiksi aivojen terveyteen ja muistisairauksien ennaltaehkäisyyn liittyen. Uusien riski- ja suojatekijöiden kautta löydetään ja kehitetään uusia menetelmiä. Kuulon ja suun terveyden sekä virustautien ja infektioiden yhteydestä aivojen terveyteen on saatu jo näyttöä.
Näiden lisäksi myös ilmansaasteiden tiedetään lisäävän riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin ja sitä kautta suurentavan myös riskiä sairastua muistisairauksiin.