Kommunikoinnin tukeminen
Muistisairauteen sairastuneen kommunikointia voidaan vahvistaa sekä yleisellä vuorovaikutuksen sopeuttamisella (Muistisairaan henkilön kohtaaminen) että erilaisilla tuen keinoilla.
Näille sivuille on koottu yksinkertaisia vinkkejä ja vapaasti saatavilla olevia menetelmiä kommunikoinnin tukemiseksi. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia tuen keinoja, sillä jokaisen tilanne ja haasteet ovat yksilöllisiä.
Muistisairaus voi vaikuttaa kommunikointiin monin tavoin. Sairastunut voi joutua hakemaan sanoja, jolloin keskustelun rytmi hidastuu. Sanat voivat korvautua samankaltaisilla mutta merkitykseltään erilaisilla sanoilla, sanavarasto kaventua, aiheessa pysyminen vaikeutua ja aloitekyky heikentyä. Myös puheen ymmärtämisen haasteet ovat yleisiä. Sairauden edetessä puhuttu kieli saattaa kadota jopa kokonaan. Joillakin kommunikoinnin haasteet ilmenevät vasta sairauden loppuvaiheessa, mutta puheen tuottamisen ja ymmärtämisen vaikeudet voivat olla myös sairauden ensimmäisiä oireita.
Tärkeintä on muistaa, että tarve vuorovaikutukselle ei katoa, vaikka sanoja ei enää löytyisi. Pyri tarjoamaan sairastuneelle mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua. Huomioithan, että vain terve osapuoli kykenee sopeuttamaan tapaansa kommunikoida. Kommunikoinnin muutokset ovat monesti raskaita myös sairastuneen lähipiirille, mutta onneksi jo pienillä teoilla voi olla suuri merkitys yhteisymmärryksen parantamiseksi.
Muista ainakin nämä vinkit:
- Vältä vaikeita sanoja tai termejä.
- Lyhennä lauseita. Lyhyet ja suoraviivaiset lauseet ovat helpommin ymmärrettäviä kuin pitkät lauseet.
- Kerro yksi asia tai esitä yksi kysymys yhdessä puheenvuorossa. Anna aikaa vastata.
- Älä korosta muistamattomuutta.
- Ole rauhallinen ja kärsivällinen, älä keskeytä. Muistisairaan henkilön kommunikointi voi viedä tavanomaista enemmän aikaa.
- Kommunikointi on muutakin kuin puhetta. Kiinnitä huomiota eleisiin, ilmeisiin ja kehonkieleen.
Tutustu kommunikoinnin tukemiseen
Mistä lisää apua?
- Muistisairauteen sairastuneen on joissain tapauksissa mahdollista saada puheterapiaa kommunikoinnin haasteiden tueksi. Voit tiedustella tätä mahdollisuutta omalta terveysasemaltasi.
- Puheen tuottamisen tai ymmärtämisen haasteiden tueksi voi olla mahdollista hakea tulkkauspalveluita. Tulkkauspalvelun myöntää Kela. Lisätietoa löytyy Kelan sivuilta.
- Lisämateriaalia kommunikoinnin tukemisesta löytyy Papunetin sivuilta ja Aivoliiton afasia-materiaaleista.