Kuvat kommunikoinnin tukena

Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Kuvien käyttö voi tutkitusti auttaa muistisairauteen sairastunutta, kun puhuminen tai puheen ymmärtäminen vaikeutuvat. Myös omaisen arki helpottuu, kun yhteisymmärrys paranee.

Kuvia tueksi mielipiteen ilmaisemiseen

Joskus muistisairaan henkilön on vaikeaa osallistua keskusteluun tai vastata kysymyksiin. Voit käyttää kuvia puheen tukena, kun kysyt jotakin tai tarjoat vaihtoehtoja. Monesti kysymykset kannattaa muotoilla mahdollisimman yksinkertaisiksi vastata, joten kaksikin vaihtoehtoa kuvineen voi riittää. Kuvien avulla muistisairas henkilö voi kertoa mielipiteensä ilman sanoja. Kuvat myös auttavat häntä keskittymään ja pitämään keskusteltavan asian mielessä.

Monesti tukea kaivataan tavanomaisiin arjen tilanteisiin. Mitä haluaisit mieluiten tehdä? Mistä ruoasta pidät? Mikä arjessa sujuu, ja mihin tarvitset tukea? On tärkeää kysyä henkilön mielipidettä ja tarjota hänelle mahdollisuuksia tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Tällä tuetaan muistisairauteen sairastuneen itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta.

Videolla esitellään kuvien käyttöä muistisairauteen sairastuneen kommunikoinnin tukena.

Valmiita kuvasivuja tulostettaviksi

Voit tehdä lisää kuvasivuja maksuttomalla Papunetin kuvatyökalulla. Itse piirretyt kuvat, valokuvat tai lehtileikkeet toimivat myös hyvin.

Keskustelumatto

Kaksi henkilöä istuu keskustelumaton ääressä.

Voit ladata tulostettavan ohjeistuksen keskustelumaton käyttöön tästä.

Keskustelumatto on kuvien käyttöön pohjautuva menetelmä mielipiteen ilmaisemisen tueksi. Keskustelumaton avulla muistisairauteen sairastunut voi pystyä kertomaan mielipiteensä paremmin kuin pelkän sanallisen keskustelun kautta. Aiheessa pysyminen helpottuu, kun keskustelun kulku on nähtävissä kuvina. Keskustelumaton käyttö voi onnistua jopa täysin puhumattoman henkilön kanssa.

Aloita suunnittelemalla keskustelun aihe ja kokoamalla siihen liittyviä kuvia. Valmistele maton yläreunaan asteikko (kyllä, en tiedä, ei) esimerkiksi peukalokuvien avulla. Kerro keskustelun aihe ja maton käyttötapa keskustelukumppanillesi. Ojenna sen jälkeen kuvia yksi kerrallaan hänelle ja kysy, mitä mieltä hän on kuvan aiheesta (esimerkiksi: Mitä mieltä olet hiihtämisestä?). Henkilö saa itse asettaa kuvan matolle haluamaansa kohtaan asteikkoa. Käy lopuksi läpi keskustelun tulos ja kysy, haluaako keskustelukumppanisi vaihtaa jonkin kortin paikkaa tai lisätä kuvan, jota et vielä ole tarjonnut.

Keskustelumatto (engl. Talking Mats®) on Stirlingin yliopistossa kehitetty menetelmä, jota kouluttaa Suomessa Kehitysvammaliiton Tikoteekki.

 

Muistathan ainakin nämä vinkit:

  • Valitse keskustelun aihe ja kuvien määrä keskustelukumppanisi tarpeet huomioiden.
  • Kysy avoimia kysymyksiä: ”mitä mieltä olet”, ”miltä tämä tuntuu”, ”mitä ajattelet”. Käsittele vain yksi kysymys ja yksi kuva kerrallaan.
  • Anna keskustelukumppanillesi riittävästi aikaa vastata.
  • Käytä riittävän yksinkertaista ja selkeää kieltä.

Kuvat tukevat arjen toimintakykyä

  • Kuvalliset, vaiheittain pilkotut ohjeet voivat helpottaa monivaiheisia tehtäviä, kuten pyykinpesua tai kahvinkeittoa.
  • Kotiin voi laittaa kuvia, jotka auttavat hahmottamaan tiloja ja paikkoja. Esimerkiksi kuva paidasta vaatekaapin oveen.
  • Seinälle voi asettaa päivän tai viikon tapahtumat kuvina, jolloin henkilö näkee kätevästi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kuvakalenteriin löytyy valmiita pohjia Papunetin sivuilta.
  • Ihmisten kuvat puhelinmuistiossa auttavat hahmottamaan, kenelle soittaa, jos nimet unohtuvat.
  • Huomioi kotona riittävät kontrastit. Huomioteippaukset ja korostevärit voivat tukea toimintakykyä.