Koko perheen sairaus
Etenevä neurologinen aivosairaus koskettaa koko perhettä. Muistisairaan puoliso, lapset, sisarukset ja ystävät kohtaavat myös suuria muutoksia ja luopumista sekä käyvät läpi suuren tunteiden ja reaktioiden skaalan.
Jokaisen läheisen reaktio tilanteeseen vaikuttaa aina myös muihin. Siksi koko lähipiiri tarvitsee avointa ja oikea-aikaista tietoa sairauden eri vaiheiden tuomista muutoksista sekä tukea niiden aiheuttamaan tunnekriisiin.
Koko perheellä ja muulla lähipiirillä tulee olla mahdollisuus apuun ja tukeen sairauden ensimmäisistä oireista sen loppuun asti, jopa sen jälkeen. Tämä ei tarkoita, että keskusteluapua tai esimerkiksi psykoterapiaa tarvittaisiin kaiken aikaa, vaan silloin, kun omat voimat eivät riitä.
Läheisten on hyvä olla myös hieman itsekkäitä: jokainen tarvitsee aikaa harrastuksille ja ystäville sekä tilaa tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja. Omasta jaksamisesta on lupa pitää huolta.
Perheen olisi hyvä oppia puhumaan sairaudesta sekä keskenään että muiden läheisten kanssa. Avoimuus keventää omaa tilannetta ja auttaa muita suhtautumaan perheen elämään ymmärryksellä. Myös tutustuminen toisiin vastaavassa tilanteessa oleviin pariskuntiin ja heiltä saatu vertaistuki helpottaa.
Tukea ja tietoa
Tukea ja tietoa mieltä painaviin asioihin voi saada omalta lääkäriltä, muistihoitajalta/-koordinaattorilta, muistiyhdistyksestä ja Muistiluotsi asiantuntija- ja tukikeskuksista. Muistineuvo tukipuhelin palvelee sinua silloin, kun kysymykset ovat ajankohtaisimmillaan. Muistiyhdistyksistä ja muistiluotseista löytyy myös vertaistukea.
Muisti-KaVeRi tarjoaa muistisairaalle seuraa ja samalla omaishoitajalle omaa aikaa.
Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa kuuntelevan korvan ja rohkaisua arkeen.
Lue lisää:
Muistiluotsi asiantuntija – ja tukikeskukset (linkki M-liiton sivuille)
MuistiKaveri (linkki M-liiton sivuille)
Vertaislinja (linkki M-liiton sivuille)
Kun isä unohti -suljettu verkkovertaisryhmä muistisairaiden lapsille ja nuorille (linkki sivulle kun isä unohti -vertaisryhmä verkossa)
Työikäiset muistidiagnoosin saaneet -suljettu verkkovertaisryhmä (linkki sivulle työikäiset muistidiagnoosin saaneet -vertaisryhmä verkossa)