Päihteet ja riippuvuudet

Pienikin annos alkoholia heikentää muistijäljen syntymistä, keskittymiskykyä ja unen laatua. Pitkäaikainen ja runsas päihteiden käyttö huonontaa kognitiivista kykyämme, kuten muistia, ja altistaa muistisairauksille.

Päihteiden vaikutus aivotoimintaan

Päihteiden runsas tai pitkäaikainen käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa ja myös muissa elimissä. Se altistaa myös tapaturmille ja on näin suuri yksittäinen tekijä aivovammojen synnyssä.

Päihteiden käytöllä tarkoitetaan alkoholin ja muiden huumaavien aineiden käyttöä. Useamman aineen yhtäaikaista käyttöä kutsutaan sekakäytöksi.

Pienikin annos alkoholia heikentää muistijäljen syntymistä, keskittymiskykyä ja unen laatua. Myös iäkkäillä ja muistisairautta sairastavilla pienetkin määrät saattavat huomattavasti heikentää tiedonkäsittelyä ja muistia. Pitkäaikainen, runsas alkoholin ja muiden huumaavien aineiden käyttö huonontaa kognitiivista kykyämme (tiedonkäsittelytoimintoja), kuten muistia ja altistaa muistisairauksille.

Tupakointi heikentää verenkiertoa ja verisuonten seinämien rakennetta ja vaikuttaa siten aivojen hapen saantiin ja muun muassa muistin toimintakykyyn. Päivittäinen ja runsas tupakointi lisää muistisairauksien lisäksi myös monien muiden sairauksien, kuten aivoinfarktin, keuhkoahtauman ja syövän, riskiä.

Sekä päihteiden että tupakoinnin lopettamisella saavutetaan kuitenkin nopeasti näkyviä muutoksia, joten lopettaminen on hyvä terveysteko aivoille ja koko hyvinvoinnille.