Rehabilitering
Rehabilitering är en planerad och mångsidig, ofta långsiktig verksamhet, som syftar till att hjälpa den rehabiliterande att hantera en förändrad livssituation.
Rehabilitering stödjer ett självständigt liv för personer med minnessjukdom
Rehabilitering fokuserar på rehabiliterandens, det vill säga den minnessjukes, behov och mål. Professionellt stöd hjälper den rehabiliterande att bibehålla eller förbättra sin funktionsförmåga, eller att bromsa försämringen av funktionsförmågan som orsakas av minnessjukdomen. Rehabilitering innefattar också en bedömning och anpassning av den rehabiliterandes omgivning.
Målet med rehabilitering är att stärka både den rehabiliterandes och deras närståendes resurser, stödja ett självständigt liv, deltagande i samhället och eventuellt fortsatt arbete. Rehabilitering är en del av social- och hälsovårdstjänsterna och kräver rätt tidpunkt och gott samarbete mellan olika aktörer. Rehabiliteringen syftar till att påverka olika aspekter av den minnessjuka personens funktionsförmåga.
Rehabiliteringsplan
En rehabiliteringsplan är en personlig plan som utarbetas tillsammans med yrkesverksamma inom social- och hälsovården. Den innehåller de tjänster och åtgärder som kan stödja bibehållandet av funktionsförmågan och rehabiliteringen. Varje person med minnessjukdom bör ha en rehabiliteringsplan som uppdateras regelbundet. Enligt de uppdaterade rekommendationerna i Käypä hoito bör rehabiliteringsplanen ses över var 6 till 12 månad i takt med att sjukdomen fortskrider (Minnessjukdomar: God medicins praxis, 2023).
Behovet av rehabilitering bör bedömas omedelbart efter diagnosen. Initiativ till rehabilitering kan även tas av den minnessjuka själv. Rehabiliteringsplanen kan vara en del av en mer omfattande vård- och serviceplan.
En bra rehabiliteringsplan bör innehålla
- Beskrivning av din situation: sjukdom/funktionsnedsättning, kortfattat om sjukdomens början, utveckling och symptom, hjälpmedel, medicinering och andra individuella faktorer
- Livssituation (boende, närstående etc.)
- Aktuell funktionsförmåga (styrkor och utmaningar)
- Huvudmålen för rehabiliteringen och konkreta åtgärder för att uppnå dem
- Nödvändiga tjänster med motivering, mål som är meningsfulla, konkreta och uppnåeliga för dig samt rehabiliteringens tidpunkt, längd, uppdelning, frekvens, etc.
- Vid behov, motiveringar för att en närstående eller annan nära person deltar i rehabiliteringen
- Tjänster som tillhandahålls av andra aktörer och nätverkssamarbete
- Uppföljning och ansvariga personer samt de personer som deltagit i utarbetandet av rehabiliteringsplanen och kontaktuppgifter till dig, din terapeut eller FPA, om det behövs ändringar i planen, nätverkssamarbete eller ytterligare information.