Fortsätta arbeta

Det är möjligt att fortsätta arbeta med en minnessjukdom. Särskilt i situationer där minnessjukdomen har konstaterats vara i ett tidigt skede och inte har en aggressiv utveckling, kan en person med minnessjukdom fortsätta arbeta med fungerande stödåtgärder.

Att gå direkt till arbetslöshetsersättning bör sällan vara det enda alternativet för en person med minnessjukdom som är i arbetsför ålder. Fortsatt arbete planeras tillsammans med personen med minnessjukdom, arbetsgivaren och företagshälsovården.

Rehabiliteringslagstiftning och rehabiliteringsstöd är också avsedda för personer med minnessjukdom vars arbetsförmåga har försämrats på grund av sjukdom eller skada.

Försörjning och stöd vid sjukdom

Med utvecklingen av tidig diagnostik och olika behandlingsmetoder för har personer med minnessjukdom nu möjlighet att stanna kvar i arbetslivet längre, beroende på deras egna funktionsförmåga och ork. Man kan sedan övergå gradvis i pension enligt individuella förändringar i arbetskapaciteten.

Personer med minnessjukdom i arbetsför ålder har oftare bostads- och andra lån jämfört med äldre, där återbetalningsförmågan baserar sig på tanken att det finns inkomst fram till pensionsåldern. Även om den finska socialförsäkringslagstiftningen säkerställer en grundläggande försörjning för pensionärer, är pensionen ofta lägre för dem som går i pension på grund av sjukdom jämfört med om de skulle ha kunnat fortsätta i arbetslivet fram till pensionsåldern.

Pensionen för en person som går i pension på grund av minnessjukdom i arbetsför ålder är ofta arbetslöshetspension, eftersom personen på grund av  sjukdomen inte kan utföra sina arbetsuppgifter. Vid försämrad arbetskapacitet ansöker man ofta först om sjukpenning och eventuellt om tidsbegränsat rehabiliteringsstöd efter sjukpenningen, när personen är under rehabilitering eller rehabiliteringsmöjligheterna utreds.

Rehabiliteringsstödet beviljas alltid för en viss tid och är lika stort som arbetslöshetspensionen. Om personen inte kan fortsätta arbeta även med rehabilitering kan man få arbetslöshetspension.

Arbetslöshetspension kan beviljas genom den nationella pensionssystemet och arbetspensionssystemet. Nationell pension säkerställer grundläggande försörjning för den som går i pension, om personen inte får någon arbetspension eller om arbetspensionen är otillräcklig. Nationell pension beviljas och betalas av FPA (Folkpensionsanstalten).

Försäkringar som FPA hanterar inkluderar förutom nationell pension bland annat bostadsbidrag för pensionärer och vårdbidrag för pensionärer, där vårdbidraget särskilt berör personer med minnessjukdom. Enligt nationella pensionslagen betalas också familjepensioner till änka och barn.

Arbetspensioner tjänas in genom lönearbete och företagande och hanteras av flera arbetspensionsanstalter. Kraven för arbetslöshetspension är i stort sett desamma inom alla yrken. Dock finns vissa skillnader i detaljerna när man jämför offentliga sektorns (som stat och kommuner) och privata sektorns arbetslöshetspensioner. Den största skillnaden rör definitionen av arbetskapacitet.

Arbetslöshetspensionens storlek baseras på pension som tjänats in genom anställningar och företagande. För arbetslöshetspensionen räknas också med en del av den framtida pensionen, vilket kan vara avgörande, särskilt i unga åldrar vid progressiva minnessjukdomar. I sådana fall tjänas pension in inte bara för den faktiska arbetsperioden utan även för en teoretisk period, från pensionering fram till pensionsåldern.

Trots rättigheten till framtida pension är det värt att notera att snabb pensionering vid minnessjukdom i arbetsför ålder är vanligare än vid många andra långvariga sjukdomar och att pensionen oundvikligen blir lägre än i situationer där arbetskarriären skulle ha fortsatt till pensionsåldern.