Var kan man få hjälp med minnesproblem?

Du behöver inte vara ensam med dina minnesbekymmer, utan det är bra att söka dig till minnesundersökningar så snart som möjligt.

Att söka sig till minnesundersökningar

Om du eller en närstående har oro för minnet, är det viktigt att söka sig till minnesundersökningar så snart som möjligt. Du behöver inte stå ensam med dina minnesbekymmer. Boka en tid hos en vårdcentral- eller företagshälsovårdsläkare, en minnesvårdsspecialist inom din välfärdsregion eller en privat geriatriker eller neurolog. Där inleds en grundlig utredning som bland annat omfattar en noggrann intervju, laboratorieundersökningar och ett kort minnestest. Om dessa undersökningar visar avvikelser, får personen en remiss till en minnesklinik (geriatrisk klinik eller neurologisk klinik) för vidare undersökningar. För personer i arbetsför ålder kan det också bli aktuellt med neuropsykologisk utredning vid behov.

Att söka sig till minnesundersökningar kan kännas skrämmande. Ibland är det svårt för en person att själv inse eller våga erkänna att minnet är ett problem.

Ju tidigare en sjukdom upptäcks, desto bättre är behandlingsresultaten och rehabiliteringsmöjligheterna. Även om sjukdomen inte kan botas eller stoppas, kan funktion och livskvalitet bibehållas. Behandlingen med medicinering kan ofta förbättra funktionen. När sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede kan du planera för framtiden: till exempel kan [LINK] en behandlingsplan och [LINK] intressebevakningsfullmakt säkerställa att dina val för resten av livet blir som du önskar.

När vi vet vad som orsakar minnesproblemen kan vi ordna rätt stöd och tjänster. På så sätt kan personen med minnessjukdom bo hemma längre och leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.

Men minnesproblem är inte alltid ett tecken på en framskridande minnessjukdom. De kan också bero på behandlingsbara eller tillfälliga orsaker som, när de åtgärdas, kan lindra minnesproblemen.

Hur övertygar man någon med minnesproblem att söka vård?

Vad sägs om att gå tillsammans? På lågtröskels**[LINK] Minneslotsen**-expertrådgivning och stödcentraler kan ni tillsammans diskutera minnesproblem med en professionell. Tillsammans kan situationen kanske kännas mindre skrämmande. Ett gemensamt samtal med en specialist kan stärka och motivera till att söka vård.

En telefonkonversation med en minnesspecialist kan också uppmuntra till att söka vård. [LINK] Minnesrådgivning erbjuder information, råd och vägledning.

Bedöm situationen. Att skuldbelägga eller skrämma är sällan hjälpsamt, eftersom minnesproblem redan är en stor oro i sig. Och om det inte fungerar idag, prova igen nästa vecka.

Att ta hand om hälsan kan också vara en present! Du kan ge ett [LINK] läkarbesök som födelsedagspresent, där en grundlig och individuell hälsokontroll, inklusive minnet, ingår. Efter att ni har diskuterat detta kan du som närstående kontakta läkaren direkt och be om att minnet beaktas som en del av den allmänna hälsoundersökningen. En bekant läkare kan kännas trygg, medan andra kanske föredrar en specialist på området.

Observera att för att agera för någon annans räkning krävs antingen en [LINK] fullmakt (Suomi.fi / framtidsfullmakt) eller en [LINK] intressebevakare.


AO. LINKAR LÄGGS TILL NÄR SIDORNA ÄR KLARA: