Det finns olika former av rehabilitering. Utöver rehabiliteringskurser som ordnas av FPA och rehabilitering som genomförs av välfärdsområdena, kan en aktiv vardag upprätthålla funktionsförmågan i alla sjukdomens faser och stödja psykiskt välbefinnande. Att delta i minnesföreningens aktiviteter eller dagverksamhet stödjer också funktionsförmågan, erbjuder variation i vardagen och möjliggör socialt umgänge med andra – inte minst genom kamratstöd.
Att upprätthålla funktionsförmågan på egen hand innebär också att ta hand om sin rörelseförmåga.
Målinriktad rehabilitering är en del av sjukdomens behandling. Den ordnas av olika aktörer i olika miljöer, såsom rehabiliteringscenter, polikliniker, privata tjänsteleverantörer eller i hemmiljö. Rehabiliteringstjänster kan inkludera exempelvis undersökningar för att utreda rehabiliteringsbehov, rehabiliteringshandledning, hjälpmedelstjänster, olika terapier (fysio-, ergo-, närings- och talterapier) samt rehabiliteringskurser.
FPA rehabiliteringsformer
Anpassningsträning
FPA anpassningsträningskurser är en form av rehabilitering för personer som befinner sig i ett tidigt skede av en minnessjukdom och deras närstående. Målet med anpassningsträningen är att hjälpa den minnessjuka och deras närstående att hantera de livsförändringar som sjukdomen medför och att leva ett så gott liv som möjligt trots sjukdomen. Kurserna anordnas för personer som insjuknat antingen över eller under 68 års ålder. Den minnessjuke deltar vanligtvis i anpassningsträningen tillsammans med en närstående, och en läkarutlåtande (B) som styrker behovet av rehabilitering krävs som bilaga till ansökan. Utlåtandet får inte vara äldre än ett år. Anpassningsträningskursen är kostnadsfri. Information om anpassningsträning för personer med minnessjukdom och hur man ansöker finns på FPA webbplats. Kurser i anpassningsträning för personer med minnessjukdom erbjuds till slutet av 2024.
Mer information om anpassningsträningskurser för personer med minnessjukdom finns i FPA broschyr (pdf).
Rehabiliteringskurser för närståendevårdare
FPA anordnar rehabiliteringskurser för närståendevårdare med målet att stödja deras ork och välmående. Rehabiliteringskurserna erbjuds både som parkurser och som individuella kurser. På parkurserna kan närståendevårdaren och den vårdade delta tillsammans. Ansökan görs via FPA; inget läkarintyg krävs som bilaga till ansökan, och den närstående till den minnessjuka behöver inte vara en officiell närståendevårdare. Information om rehabiliteringskurser för närståendevårdare och hur man ansöker finns på FPA webbplats.
Mer information om rehabiliteringskurser för närståendevårdare finns i FPA broschyr (pdf).
Multidisciplinär individuell rehabilitering
FPA erbjuder multidisciplinär individuell rehabilitering för vuxna med neurologiska sjukdomar om sjukdomen är omfattande, med flera olika problem som kräver individuellt planerad och genomförd rehabilitering. Målet med multidisciplinär individuell rehabilitering är att förbättra eller bibehålla exempelvis vardagens smidighet trots sjukdomen. Rehabiliteringen innehåller både individuella och gruppbaserade program. Information om den behovsprövade multidisciplinära individuella rehabiliteringen och hur man ansöker finns på FPA webbplats.
Mer information om den behovsprövade individuella rehabiliteringen finns i FPA broschyr (pdf).