Minnesvänligt bemötande
I ett minnesvänligt bemötande är det centralt att respektera och uppskatta personen som hen är, med beaktande av individualitet och historia.
Den ökande förekomsten av minnessjukdomar gör minnesvänlighet ännu viktigare. Att bemöta en person med minnessjukdom på ett varmt, respektfullt och förstående sätt är en viktig färdighet för alla medborgare.
Varje människa har ett behov av känsla av säkerhet, nytta och självständighet, samt att bli hörd. När en person med minnessjukdom bemöts på ett minnesvänligt sätt bör tydligt och enkelt språk användas. Det är bra att ge personen tid att uttrycka sig. Vid behov kan man upprepa och förklara saker lugnt. Genom att ge personen möjlighet att uttrycka sina åsikter och delta i beslutsfattande respekterar man deras integritet och autonomi.
Mötet med en person med minnessjukdom är en möjlighet att vara närvarande, förstå och stödja en annan människa på ett respektfullt och vänligt sätt. Ett minnesvänligt bemötande skapar en grund för positiv interaktion och stödjer personens välbefinnande och livskvalitet.
Minnesvänliga handlingar
Genom att lära sig mer om minnessjukdomar kan man bättre förstå de utmaningar och beteendeförändringar som följer med sjukdomen. Detta kan öka empatien och förmågan att möta personer med minnessjukdomar, till exempel i affären, på arbetsplatsen eller i ens närmaste krets.
När människors tankesätt, språkbruk och handlingar görs mer minnesvänliga, kan man erbjuda bättre stöd till personer med minnessjukdom. Minnesvänligt bemötande kan också innebära konkreta handlingar, som att stödja sociala relationer eller erbjuda hjälp i den minnessjuka personens vardag. Genom minnesvänliga handlingar kan vi tillsammans skapa en mer minnesvänlig miljö i Finland, där det är bra och tryggt för alla att leva.
För mer information om minnesvänlighet kan man delta i en Minnesfadderstund.