Muistiliiton historia

Muistiliiton toiminta ulottuu vuoteen 1988. Lue, miten toimintamme on kehittynyt ja miten olemme edistäneet muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä asiaa.

Merkkipaaluja

Muistiliitto perustettiin Alzheimer-keskusliittona toukokuussa 1988.  Liiton taustalla on vuotta aiemmin perustettu Helsingin Alzheimer-yhdistys, josta keskusliitto eriytettiin valtakunnalliseksi kattojärjestöksi.

Tänä päivänä Muistiliitto toimii kattojärjestönä noin neljällekymmenelle paikalliselle muistiyhdistykselle. Vuosiin mahtuu paljon toimintaa ja erilaisia merkkipaaluja.

1989 
Ensimmäinen muistisairaille tarkoitettu kodinomainen hoivakoti perustettiin Helsinkiin. Hoivakodin ideologiassa painottui yhteisöllisyys.

1993 
Ensimmäinen suomalainen opas muistisairauksista julkaistiin.

1996 
Ensimmäinen Hyvän hoidon kriteeristö julkaistiin. Hyvän hoidon kriteeristö on työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin. Se ohjaa muistityön ammattilaisia muistisairaan ihmisen toiveet ja tarpeet huomioivaan hoivaan, kuntoutukseen ja hoitoon. Uudistettu neljäs painos julkaistiin 2016.

2002 
Ensimmäinen hanke työikäisille muistisairaille alkoi. Suomessa on arviolta noin 2 7 00 työikäisenä sairastunutta. He tarvitsevat juuri heille kohdistettua tukea ja apua.

2004 
Vertaislinja-tukipuhelin aloitti toimintansa. Vertaislinja tarjoaa kuuntelevan korvan omaishoitajien arjen tilanteisiin. Nykyisin puhelin on avoinna kuutena iltana viikossa. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.

2006 
Valtakunnallinen Muistiluotsikoordinaatio käynnistyi. Muistiluotsit ovat Muistiliiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä maakunnallisia asiantuntija- ja tukikeskuksia, jotka tarjoavat apua ja tukea muistisairaille ja heidän läheisilleen. Nykyisin Muistiluotsit muodostavat koko maan kattavan verkoston.

2008
Alzheimer-keskusliitto muutti nimensä Muistiliitoksi.

2013 
Muistiaktiivit perustettiin. Tämän muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmän tehtävänä on tuoda esiin näkemyksiä Muistiliiton toiminnasta sekä kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten ja läheisten kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin kysymyksiin.

2016 
Muistineuvo-tukipuhelin aloitti toimintansa. Tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Puhelimessa vastaavat maakunnalliset Muistiluotsi-asiantuntija- ja tukikeskusten muistialan ammattilaiset.