Mies ja nainen istuvat ulkona, miehellä kahvikuppi kädessään.

Muistiopas-hanke

Muistiopas-hankkeessa (2023–2025) tavoitteena on luoda toimintamalli, joka mahdollistaa yli 65-vuotiaiden eri kieli- ja kulttuuritaustaisten muistisairaiden ja heidän läheistensä tukemisen osana kulttuuriyhteisön omaa toimintaa. Kohderyhminä ovat saksan-, venäjän- ja vironkieliset.

Toimintamallissa koulutetaan kieli- ja kulttuuriyhteisöjen jäsenistä vapaaehtoisia muistioppaita, jotka toimivat muistitiedon välittäjinä ja yhteyshenkilöinä omassa yhteisössään. Tavoitteena on, että muistioppaiden toiminta vahvistaa yhteisön sisäisiä valmiuksia ottaa muistisairaudet puheeksi ja hakea tukea muistisairauteen liittyvissä haasteissa. Tärkeää on myös se, että muistioppaana toimiminen tuo vapaaehtoiselle mielekästä tekemistä, uutta osaamista ja hyvinvointia.

Hankkeessa kehitetään paikallisten muistiyhdistysten ja monikulttuuristen toimijoiden yhteistyömahdollisuuksia. Tämän lisäksi tuetaan muistiyhdistyksiä kulttuurisensitiivisessä muistityössä koulutusten ja materiaalien avulla.

Uutta toimintamallia kehitetään yhteistyössä muistiyhdistysten, kieli- ja kulttuurijärjestöjen, vapaaehtoisten sekä muistisairaiden ja heidän läheistensä kanssa. Hanketta tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Tietoa hankkeesta saksaksi – Projektinformation auf Deutsch (pdf)

Tietoa hankkeesta venäjäksi – Информация о проекте (pdf)

Tietoa hankkeesta viroksi – Projekti kohta informatsioon (pdf)

Ida Mitchell
Ida Mitchell hankekoordinaattori 044 727 7402 ida.mitchell@muistiliitto.fi

Muistiopas-hanke; eri kieli- ja kulttuuritaustaisten muistisairaiden ja läheisten tukeminen, monikulttuurisen muistityön kehittäminen ja vahvistaminen (suomi, svenska, English)

Sven Claes
Sven Claes asiantuntija 044 731 3176

Muistiopas-hanke; eri kieli- ja kulttuuritaustaisten muistisairaiden ja läheisten tukeminen, monikulttuurisen muistityön kehittäminen ja vahvistaminen (suomi, svenska, Deutsch, English)