Vaikuta talviliikkumisen turvallisuuteen omilla toimilla ja valinnoillasi

Vaikuta talviliikkumisen turvallisuuteen omilla toimilla ja valinnoillasi

Talven liukkaat kelit moninkertaistavat kenen tahansa kaatumisvaaran. Tänään jo kahdeksattatoista kertaa starttaava Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla sekä ennakoimalla ja oikein varustautumalla.

 

VALITSE KENGÄT KELIN MUKAAN

 

Kengät tulisi aina valita sään mukaan. Hyvät talvijalkineet ovat matalat ja leveäkannalliset kengät, joiden pohjat ovat taipuisat ja joissa on voimakas, ristiin menevä kuviointi. Lisäksi voi käyttää kenkiin pujotettavia liukuesteitä tai valita nastalliset talvijalkineet.

Muistisairauksien kannalta haasteellista on, että pujotettavien liukuesteiden pukeminen saattaa helposti unohtua. Nastakengät ovatkin oiva valinta muistisairaalle, sillä silloin liukastumista hillitsevät nastat ovat varmasti aina mukana. Jos perinteisten nauhakenkien sitominen on haastavaa, voi kiinnitykseksi valita pikalukolliset nauhat tai pitävät tarrat.

Useimmat liukastumistapaturmat sattuvat omalla kotipihalla, esimerkiksi nopeilla postinhaku- tai roskienvientireissuilla. Moni valitsee näille matkoille jalkaansa perinteiset ”ainot, reinot tai crocksit”. Niiden käyttöä perustellaan usein helppoudella, mutta sileät pohjat tekevät niistä huonoimman mahdollisen valinnan talviaamujen ulkoiluille.

Jotta hyvien jalkineiden pukeminen houkuttelisi myös pikaisille ulkona piipahtamisille, kannattaa eteiseen sijoittaa tuoli tai tukeva jakkara sekä pitkä kenkälusikka kenkien pukemista helpottamaan. Samalla kenkiä pukiessa voi nauttia pienestä jumppatuokiosta. Muutama lisäkerta tuolilta seisomaan nousemista tekee hyvää sekä alaraajojen isoille lihaksille että tasapainolle.

 

VAIKUTA OMAN ASUINALUEESI TURVALLISUUTEEN

 

Taloyhtiöissä pihapiirin aurauksesta, hiekoituksesta sekä valaistuksesta huolehtii tyypillisesti taloyhtiön isännöitsijän hankkima huoltoyhtiö. Jos omassa asuinympäristössäsi näistä ei ole kunnolla huolehdittu, kannattaa antaa palautetta huoltoyhtiölle. Esteettömyys on tärkeää, kuljetaan sitten omin jaloin tai apuvälineiden avustuksella.

Omakotitalossa asuvan tulee huolehtia pihan kunnosta itse. Kulkuväylien hiekoittamista varten voi jo syksyllä kerätä hiekkaa tai soraa esimerkiksi eteiseen sijoitettavaan ämpäriin. Näin hiekoitusta on saatavilla aina silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Osa kaupoista toivoo, ettei jalkineisiin pujotettavia liukuesteitä käytettäisi liikkeiden sisätiloissa. Oman lähikaupan kauppiaalta voikin toivoa tuolia kaupan tuulikaappiin. Näin liukuesteiden poisottaminen ja pukeminen sujuvat turvallisesti istuen. Nastakengillä liikkuminen kauppojen sisätiloissa vaatii malttia, sillä ne voivat olla liukkaat kauppojen lattioilla.

 

MUISTA MALTTI TALVILIIKENTEESSÄ

 

Malttia talviliikkumiseen tarvitaan muutenkin. Vuonna 2022 tehdyn liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan joka kuudes kaatuminen johtuu kiireestä. Talvella kauppa- ja asiointimatkoihin kannattaakin varata ylimääräistä aikaa. Vauhti tulee aina myös suhteuttaa toimintakykyyn. Mitä enemmän liikkumiskyky on heikentynyt, sitä enemmän aikaa tulisi varata tuttuunkin lenkkiin, bussipysäkille kävelyyn tai muille asiointimatkoille.

Myös jalankulkusään tarkistaminen kannattaa aina ennen kodin ulko-oven avaamista. Lisäksi talviajan pimeys voi vaikeuttaa havaintojen tekemistä ympäristöstä. Hahmottamisongelmien vuoksi muistisairas ei välttämättä havaitse kulkuväylillä olevaa jäätä tai huomaa, että edessä oleva lumi onkin upottavaa. Pimeä ja valaistuksen aiheuttamat varjot voivat myös aiheuttaa suunnistusvaikeuksia tutussakin ympäristössä.

Kotipihan kulkureittien turvallisuutta voi lisätä esimerkiksi liiketunnistimella toimivilla valoilla. Kävelystä kannattaa myös karsia kaikki muu ylimääräinen, kuten jättää puhelin laukkuun kävelymatkojen ajaksi.

 

LIIKUNTAHARJOITTELUA TURVALLISEEN TALVILIIKKUMISEEN JA KAATUMISTEN EHKÄISYYN

 

Vastapäivitetyn muistisairauksien Käypä hoito -suosituksen mukaan liikunta parantaa myös muistisairaiden fyysistä toimintakykyä sekä päivittäisistä toimista suoriutumista. Liikuntaharjoittelu on myös yksittäisistä keinoista tehokkain kaatumisten ehkäisykeino. Talviliikunnan turvallisuuteen voikin varautua ympäri vuoden harjoittelemalla ja vahvistamalla erityisesti jalkojen lihasvoimia ja hyvää tasapainoa. Hyvä liikkumis- ja toimintakyky ehkäisevät kaatumisia myös kotioloissa.

Hyvästä toimintakyvystä huolimatta pimeys ja liukkaus voivat lisätä kaatumispelkoa. Tällöin jäädään mieluusti sisälle ja samalla arkiliikkuminen vähenee. Rajoittunut fyysinen aktiivisuus taas laskee liikkumis- ja toimintakykyä hyvinkin nopeasti. Vähentynyt liikkuminen yhdessä kaatumispelon kanssa voivat johtaa niin sanottuun kaatumispelon noidankehään.

Tällaisen noidankehän ehkäiseminen ja katkaiseminen on tärkeää, sillä fyysisen toimintakyvyn lisäksi kaatumispelko pienentää elinpiiriä ja laskee elämänlaatua. Säännöllinen liikuntaharjoittelu on pätevä keino myös kaatumispelon taklaamiseen, sillä hyvä jalkojen lihasvoima ja tasapaino sekä tunne omasta pystyssä pysymisestä lisäävät liikkumisvarmuutta.

 

VINKKEJÄ ARKEEN

 

Joskus sääolosuhteet ovat Suomessakin niin vaikeat, että pahimpina päivinä uloslähtemisen sijasta kannattaa harkita, voiko liukkaille päiville sovittuja tapaamisia tai menoja siirtää. Jos ulos on kuitenkin pakko lähteä, kannattaa kaikki välttämättömät menot ja kauppalistat kirjata ylös, jotta voi hoitaa mahdollisimman monta asiaa yhdellä kerralla.

Tärkeä on myös huolehtia oikeanlaisesta vaatetuksesta. Kerrospukeutuminen on hyvä vaihtoehto, koska silloin vaatetus säilyy kevyenä ja siten liikkuminenkin on helpompaa. Ulos tulee aina pukea myös lämmin päähine ja huivi sekä heijastin.

Kaikesta varautumisesta ja valmistautumisesta huolimatta ulkona liikkuminen usein vähenee talviaikoina. Tämä voi lisätä muistisairaan yksinäisyyden ja eristäytymisen tunnetta. Tällöin onkin tärkeää esimerkiksi tehdä läheisen kanssa vain lyhyitäkin yhteisiä ulkoiluja, soittaa yksinasuvalle läheiselle päivittäin ja kannustaa häntä omatoimisuuteen ja kevyen liikuskelun lisäämiseen kotioloissa.

Turvallisia ulkoilupäiviä vuodelle 2024!

Tanja Kulmala
Tanja Kulmala asiantuntija 045 657 8879 tanja.kulmala@muistiliitto.fi

Muistiliikkuja-hanke; muistisairaiden ja läheisten liikkuminen, liikunnan ohjaus ja neuvonta