FINGER-tutkimukseen perustuva suomenkielinen verkkokoulutus aivoterveyden edistämisestä on nyt kaikkien saatavilla. Koulutus kokoaa yhteen tutkitun tiedon siitä, miten elintavoilla voidaan ehkäistä muistiongelmia ja vähentää muistisairauksien riskiä käytännönläheisesti osana jokaisen omaa arkea.
FINGER-tutkimuksen keskeiset tulokset
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoima FINGER-tutkimus (2009–) osoitti, että monipuolisella elintapaohjelmalla voidaan ehkäistä ja vähentää muistiongelmien ja muistisairauksien riskiä. Kahden vuoden ajan toteutettu elintapaohjelma vähensi ikääntyneiden riskiä muistihäiriöihin jopa kolmanneksella, vaikka muutokset aloitettiin vasta eläkeiässä.
FINGER-malli perustuu viiteen keskeiseen osa-alueeseen: säännölliseen liikkumiseen, terveelliseen ruokaan, aivojumppaan, sosiaaliseen aktiivisuuteen sekä sydän- ja verisuoniterveyden riskitekijöiden hyvään hoitoon.
Vaikuttava ja kustannustehokas malli terveyden edistämiseen
Tutkimuksen hyödyt olivat samanlaisia iästä, sukupuolesta, koulutuksesta ja tuloista riippumatta sekä myös henkilöillä, joilla oli perinnöllinen alttius muistisairauksiin. Lisäksi elintapaohjelma tuki toimintakykyä ja terveyteen liittyvää elämänlaatua.
Muistisairauksien, kuten myös tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien taustalla on pitkälti samoja riskitekijöitä, joten FINGER-mallin mukainen elintapaohjelma tukee laajasti terveyttä ja toimintakykyä. Laajamittaisesti toteutuessaan sen vaikutukset myös yhteiskunnallisiin kustannuksiin voivat olla merkittävä.
FINGER-malli kaikkien saataville – suorita maksuton verkkokoulutus
FINGER-tutkimukseen pohjautuva tieto on nyt koottu suomenkieliseksi FINGER abc -verkkokoulutukseksi, jonka ovat tuottaneet Svenskt Demenscentrum ja FINGERS Brain Health -instituutti.
Maksuttoman koulutuksen voi suorittaa omaan tahtiin noin 45 minuutissa. Koulutuksen tietopohja perustuu muun muassa professori Miia Kivipellon ja professori Maj-Lis Helléniuksen teokseen Aivoterveys – viiden sormen ohje (2021) sekä ajantasaiseen tutkimustietoon.