Minnesjukdomar hos personer i arbetsför ålder

I Finland uppskattas det finnas cirka 8100 personer under 65 år som har minnessjukdomar. Alzheimers sjukdom är den vanligaste bland alla åldrar.

Minnessjukdomar som orsakas av degeneration i pann- och tinningsloben är vanligare bland personer i arbetsför ålder. Det finns även några ärftliga och sällsynta former av sjukdomar, såsom CADASIL, Huntingtons sjukdom och Hakols sjukdom, som förekommer specifikt hos personer i arbetsför ålder.

Forskning om minnessjukdomar hos personer i arbetsför ålder

Hos personer i arbetsför ålder misstänks inte alltid en progressiv minnessjukdom, trots att problem med informationsbearbetning kan uppträda. Symptomen kan felaktigt tolkas som resultat av stress, utbrändhet, depression eller missbruk. Minnet är inte alltid det första som påverkas, vilket kan fördröja diagnosen av en progressiv minnessjukdom.

Personer med minnessjukdom i arbetsför ålder kan dock ha livssituationer som innebär utmaningar som kanske inte påverkar äldre personer på samma sätt:

  • God fysisk hälsa och förmåga och vilja att leva ett aktivt liv
  • Stora sociala nätverk som lätt kan krympa med sjukdomen, vilket leder till ensamhet
  • Att vara kvar i arbetslivet, kämpa med den förändrade funktionsförmågan och arbetskraven samt sannolikt gå i pension tidigare än planerat
  • En arbetande makes eller makas behov av att överväga alternativa arbetsarrangemang om behovet av stöd för den sjuka närstående ökar
  • Förändringar i relationen mellan två personer som är i en aktiv livsfas
  • Barn som behöver särskilt stöd under förälderns sjukdomsprocess

Personer med minnessjukdom i arbetsför ålder och deras närstående behöver särskilt stöd och hjälp för att hantera den förändrade livssituationen och fortsätta leva så normalt som möjligt under så lång tid som möjligt. Stöd från andra som befinner sig i en liknande livssituation är också viktigt.

Onko sinulla kysyttävää?

MUISTINEUVO-tukipuhelin muistisairaille, läheisille sekä muististaan huolestuneille.

09 8766 550

Avoinna ma, ti ja to klo 12–17 (puhelun hinta operaattorin hinnoittelun mukaan).

Läheinen, kaipaatko tukea?

VERTAISLINJA-tukipuhelin muistisairaiden läheisille.

0800 9 6000

Avoinna ma–la klo 17-20 (puhelu on maksuton).