Minnessjukdomar och intellektuell funkstionsnedsättning
När personer med intellektuell funktionsnedsättning lever allt längre drabbas de också av åldersrelaterade sjukdomar, såsom minnessjukdomar. Försämrad funktionsförmåga eller beteendesymtom kan ibland tolkas som symtom relaterade till den intellektuella funktionsnedsättningen, vilket gör att de inte alltid uppfattas som tecken på minnessjukdomar.
En intellektuell funktionsnedsättning kan öka risken för att drabbas av en minnessjukdom. Till exempel är Downs syndrom en riskfaktor för en sällsynt abnormitet i hjärnans kärlsystem, vilket i sin tur leder till hjärninfarkter och därmed ökar risken för förlamningssymtom och vaskulär minnessjukdom. Enligt forskning har alla personer med Downs syndrom över 60 år fått en diagnos av någon minnessjukdom. Den vanligaste är Alzheimers sjukdom, men även olika vaskulära och blandformer av minnessjukdomar förekommer.
Att identifiera symptom och behandling
Att identifiera minnessjukdom hos personer med intellektuell funktionsnedsättning är ofta svårare än hos den övriga befolkningen. Symtomen blandas lätt ihop med andra symtom på den intellektuella funktionsnedsättningen, och valet av undersökningsmetoder måste anpassas till den undersöktas utvecklingsnivå och tidigare genomförda exempelvis neuropsykologiska undersökningar. Vid utredning av personer med lindrigare funktionsnedsättning kan tester som vanligtvis används för vuxna appliceras med vissa anpassningar. Det är dock viktigt att identifiera eventuella förändringar och symtom samt att känna till de metoder som används för att undersöka minnessjukdomar hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.