Minnessjukdom hos personer i arbetsför ålder

Hos personer i arbetsför ålder misstänks inte alltid en progressiv minnessjukdom, och den kan felaktigt diagnostiseras som exempelvis arbetsutmattning, depression eller glömska orsakad av alkohol- eller drogmissbruk.

Det finns ca 8100 personer i arbetsför ålder med minnessjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste bland alla åldrar. Frontotemporal degeneration och sällsynta sjukdomsformer som Hakolas sjukdom, Huntingtons sjukdom och CADASIL är vanligare bland personer i arbetsför ålder än bland äldre. Bland personer i arbetsför ålder anses omfattande och långvarig alkoholkonsumtion vara bakom varje tionde minnessjukdom.

Moderna arbetsmiljöer avslöjar ofta minnesproblem tidigt, men progressiva minnessjukdomar misstänks inte alltid hos personer i arbetsför ålder, och de kan felaktigt diagnostiseras som exempelvis arbetsutmattning, depression eller glömska orsakad av alkohol- eller drogmissbruk. Hos personer i arbetsför ålder är det inte heller alltid minnet som är det första symptomet, vilket kan fördröja diagnosen av en progressiv minnessjukdom.

Symptom och behandling av minnessjukdomar är i huvudsak liknande oavsett ålder

För personer med minnessjukdom i arbetsför ålder kan dock livssituationen medföra utmaningar som kanske inte påverkar äldre personer:

  • God fysisk kondition samt förmåga och vilja att leva ett aktivt liv.
  • Stora sociala nätverk som ofta krymper i takt med sjukdomen och orsakar ensamhet.
  • Att vara kvar i arbetslivet, kämpa med förändrad funktionsförmåga och arbetskrav, samt sannolikt gå i pension tidigare än planerat.
  • Den arbetande partnern måste ofta överväga alternativa arbetsarrangemang om behovet av stöd för den närstående kräver det.
  • Förändringar i relationen mellan två personer som befinner sig i en aktiv livsfas.
  • Barn som behöver särskilt stöd under föräldrarnas sjukdomsprocess.

Personer med minnessjukdom i arbetsför ålder, tillsammans med sina närstående, behöver anpassat stöd och hjälp för att hantera den förändrade livssituationen och för att kunna fortsätta leva så normalt som möjligt under så lång tid som möjligt. Även stöd från jämnåriga som befinner sig i samma livssituation är viktigt.

Läs mer:

Nainen katsoo ikkunasta.

Alzheimer’s sjukdom

Alzheimers sjukdom

Frontaltemporal demenssjukdomar

Pannlobs- och tinninglobsatrofi
Mies keittiössä, kahvikuppi kädessä.

Mer sällsynta demenssjukdomar

Sällsynta minnessjukdomar