Hjärnhälsa

Hjärnhälsa är ett holistiskt välbefinnande som innefattar förmågan att leva ett meningsfullt och betydelsefullt liv utan hjärnsjukdomar eller funktionsproblem inom områden som tänkande, minne, inlärning, uppmärksamhet, språkliga problem eller perception.

Hjärnhälsa

Hjärnans funktion innefattar många olika aspekter. Hjärnhälsa innebär hjärnans välbefinnande som stöds av en hälsosam livsstil, såsom näringsrik kost, motion, nykterhet samt lämplig utmaning för hjärnan, men också tillräcklig vila och undvikande av långvarig stress.

Hjärnan påverkar vårt totala välbefinnande och hjärnhälsa är därför mer än bara frånvaro av hjärnsjukdomar. Var och en av oss kan påverka vår hjärnhälsa genom att göra hjärnvänliga val, som stöder vårt välbefinnande.

Hjärnhälsa ses som ett helhetsperspektiv på välbefinnande som omfattar förmågan att leva ett meningsfullt och betydelsefullt liv utan hjärnsjukdomar eller funktionsproblem inom områden som tänkande, minne, inlärning, uppmärksamhet, språkliga problem eller perception.

En hälsosam livsstil stödjer välbefinnandet

Att ta hand om hjärnan är en livslång process eftersom dess hälsa påverkar all vår funktion. Hjärnan behöver regelbundet rätt näring och syre för att förbli funktionell. Det är också viktigt att minska riskerna för hjärnan genom att skydda och förebygga skador och sjukdomar som hotar hjärnans hälsa och välbefinnande.

Genom en hälsosam livsstil kan vi minska risken för minnessjukdomar och eventuellt fördröja eller till och med förebygga sjukdomen. Samma livsstilsfaktorer har också positiva effekter på andra viktiga sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och flera typer av cancer, vilket gör det värt att fokusera på livsstilsfaktorer.

Särskilt livsstilen under medelåldern påverkar uppkomsten av minnessjukdomar i senare år, men även val som görs under tonåren och pensionärsåldern har vetenskapligt visat sig ha effekt. Det är alltså aldrig för tidigt eller för sent att börja. Det är dock viktigt att vara medveten om att vi aldrig kan vara helt säkra på vem som kommer att drabbas av sjukdom och vem som inte gör det – oavsett våra livsstilsval.

Genom en hälsosam livsstil kan vi minska risken för minnessjukdomar och eventuellt fördröja eller till och med förebygga dem.

Nya nervceller bildas under hela livet

Hjärnans plasticitet, eller anpassningsförmåga, är en av de moderna upptäckterna inom hjärnforskningen. Nya nervceller bildas efter födseln i större mängd än vad som behövs, men hjärnan formas och nätverken stärks genom användning.

Byggandet av nya kopplingar mellan nervceller möjliggör inlärning och anpassning till omgivningen. Hjärnan styr alltså vårt beteende, och vårt beteende i sin tur styr och aktiverar hjärnan, så båda är viktiga för varandra.

Precis som med muskelmassa sker också en minskning i hjärnan där mängden neurotransmittorer (dopamin) och nervceller minskar med åldern. Hos en frisk person är detta nervcellstapp inte slumpmässigt, utan det är en noggrant reglerad och subtil selektion i nervsystemet som möjliggör hjärnans bästa möjliga funktion och kapacitet. Denna förändring påverkar delvis de kognitiva funktioner som förändras med åldrandet, såsom informationsbearbetning.

Mental hälsa har en betydande koppling

Hjärnans och sinnets hälsa och välbefinnande är tätt sammankopplade. Positiv mental hälsa har flera olika effekter och fördelar, bland annat för en bättre livskvalitet och fysisk hälsa — och därmed även för hjärnans hälsa.

Kortvarig stress får oss ofta att fungera effektivt, men långvarig stress och depression orsakar förändringar i hjärnan och utgör en risk för många sjukdomar. God mental hälsa är därför en del av hjärnhälsan och kan hjälpa oss och vår hjärna att hantera olika livssituationer samt förebygga sjukdomar.