Intressebevakningsfullmakt

Fullmakt för företrädarskap är ett bra sätt att förbereda sig för framtiden.

Fullmakt för företrädarskap är en fullmakt där varje person kan utse någon att sköta sina ärenden för det fall att personen senare inte skulle kunna ta hand om dem själv. Fullmakten specificerar de ärenden som omfattas av fullmakten. Fullmakten träder i kraft först efter ett separat beslut om bekräftelse.

För att en fullmakt ska vara giltig krävs det att den som upprättar den förstår dess betydelse och innehåll på ett tillräckligt sätt. Detta kan vara möjligt även i ett tidigt skede av en demenssjukdom. Fullmakten för företrädarskap förvaras tills det finns behov av att bekräfta den. Den upprättade fullmakten för företrädarskap rekommenderas att ges till den utsedda personen för förvaring.

Om den som har utfärdat fullmakten blir oförmögen att sköta sina ärenden, kan den utsedda personen begära att Digi- och befolkningsregistercentralen bekräftar fullmakten. En läkarutlåtande om den utseddes oförmåga att ta hand om sina ärenden krävs som bilaga till ansökan.

Fullmakten träder i kraft när Digi- och befolkningsregistercentralen har bekräftat den. Digi- och befolkningsregistercentralen övervakar vid behov den utseddes verksamhet. Den nya guiden på Suomi.fi-webbplatsen, ”Intressebevakning och intressebevakningfullmakt”, erbjuder detaljerade instruktioner om frågor relaterade till företrädarskap och fullmakter.

Det rekommenderas att använda expertens hjälp vid upprättandet av fullmakt för företrädarskap. Fullmakter för företrädarskap upprättas exempelvis på advokat- eller juristbyråer eller rättshjälpskontor (kontaktuppgifter för rättshjälpskontor). Innan fullmakten upprättas bör man noggrant sätta sig in i ämnet och överväga sina egna önskemål.

 

Onko sinulla kysyttävää?

MUISTINEUVO-tukipuhelin muistisairaille, läheisille sekä muististaan huolestuneille.

09 8766 550

Avoinna ma, ti ja to klo 12–17 (puhelun hinta operaattorin hinnoittelun mukaan).

Läheinen, kaipaatko tukea?

VERTAISLINJA-tukipuhelin muistisairaiden läheisille.

0800 9 6000

Avoinna ma–la klo 17-20 (puhelu on maksuton).