En hjärnhälsosam kost

En hjärnhälsosam kost är en helhet där enskilda livsmedel endast har en liten betydelse.

En hjärnhälsosam kost bygger på varierade och regelbundna måltider. Fördelarna från kosten minskar risken att drabbas av minnessjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar. De påverkar också ork och mentalt välbefinnande. En bra grund för en hjärnhälsosam kost får man genom att följa nationella näringsrekommendationer.

Hjärnan använder energi för att fungera

En hälsosam kost är kopplad till vilken typ av näring hjärnan får. Forskning visar att en hjärnhälsosam kost minskar flera hälsorelaterade risker. En kost som skyddar hjärnan, blodkärlen och hjärtat inkluderar grönsaker, frukt, fisk, bär och fullkornsprodukter.

Högt intag av mättade fetter är skadligt, eftersom det kan orsaka förträngning av artärerna även i hjärnan. Hjärnan behöver goda fetter, vars intag bör beaktas, eftersom kroppen använder dessa som skydds- och byggmaterial i många processer. De är en viktig del av att minska risken för minnessjukdomar. Sådana goda fetter finns i nötter, frön, vegetabiliska oljor samt fet fisk. Dessutom behövs D-vitamin enligt rekommendationerna.

Bra att veta om särskilda frågor

Vid olika sjukdomar, specialdieter och åldrande tillämpas näringsrekommendationer alltid beroende på situationen. Även mediciner kan påverka absorptionen av vissa livsmedel och deras interaktioner. I sådana situationer kan man fråga råd och vägledning från vårdpersonal, apotek eller näringsrådgivare.

Hjärnan behöver goda fetter. De är en viktig del av att minska risken för minnessjukdomar.

Gör små förändringar i taget

En hjärnhälsosam kost består av många olika faktorer. Enskilda livsmedel har bara en liten betydelse. Helheten och regelbundenheten är viktigare, och förändringar bör vid behov göras gradvis, t.ex. genom att minska salt och socker, ändra kvaliteten på fetter eller öka mängden grönsaker.

Måltider och matlagning är ofta också sociala tillfällen och viktiga stunder av gemenskap. Bjud in vänner på mat, laga mat tillsammans eller gå ut och ät tillsammans.

Att unna sig och njuta av god mat gör gott för hjärnan, så länge man kommer ihåg att göra bra och hälsosamma val i vardagen.