Selkokielen suuri merkitys kommunikaatiossa
Kommunikaatio on hyvinvoinnin kannalta merkittävää ja sen tulisi olla kaikkien saavutettavissa. Selkokieli on yksi kommunikoinnin keinoista, jonka avulla voidaan helpottaa vuorovaikutusta ja ymmärrystä.
Selkokieli on yksinkertaistettu kielenmuoto, jonka tarkoituksena on helpottaa viestintää ja ymmärrystä. Se on yleiskieltä ja selkeää yleiskieltäkin helpompaa kieltä, joka on suunnattu erityisesti ihmisille, jotka kohtaavat haasteita lukiessaan tai ymmärtäessään yleiskieltä (Selkokeskus 2021).
Selkokieli tarjoaa selkeitä ilmaisuja, vähemmän monimutkaisia sanoja sekä lyhyitä lauseita. Selkokielestä voivat hyötyä monet ihmiset, kuten henkilöt, joilla on lukivaikeuksia, henkilöt, jotka opettelevat uutta kieltä sekä muistisairauteen sairastuneet.
SELKOKIELEN HYÖDYT
Selkokieli tukee ja helpottaa kommunikaatiota. Se tarjoaa selkeää ja helposti ymmärrettävää kieltä, joten se on apukeino kommunikaation haasteiden ja esteiden vähentämiseen. Selkokielen avulla myös monimutkaisen kielen ymmärtämisen aiheuttama stressi lievenee, mikä tekee kommunikaatiosta miellyttävämpää ja helpompaa. Se tukee myös osallisuutta, sillä selkeä ja helppo viestintä mahdollistaa osallistumisen esimerkiksi erilaisiin ryhmäkeskusteluihin.
Selkokieli voi myös tukea muistisairauteen sairastuneiden ihmisten itsenäisyyttä, kun he voivat ymmärtää esimerkiksi tiedotteita tai ohjeita itsenäisesti. Selkokieliset uutiset, kuten Selkosanomat tai Ylen Selkouutiset, helpottavat ajankohtaisten asioiden seuraamista.
VINKKEJÄ SELKOKIELEN KÄYTTÖÖN
- Yksinkertaista kieli. On hyvä välttää monimutkaisia lauseita ja vaikeita sanoja tai termejä, sillä ne voivat aiheuttaa vaikeuksia ymmärtää viestin sisältöä.
- Lyhennä lauseita. Lyhyet ja suoraviivaiset lauseet ovat helpommin ymmärrettäviä kuin pitkät lauseet. Lyhyitä lauseita on helpompi omaksua ja niitä on helpompi muistaa.
- Yhden asian kertominen yhdessä puheenvuorossa. Kun yksi asia kerrotaan yhdessä puheenvuorossa, viesti on selkeämpi ja helpompi ymmärtää.
- Ole rauhallinen ja selkeä. Älä hätiköi ja ole kärsivällinen. Halutessasi löydät lisää ohjeita selkokielisestä puheesta Selkokeskuksen sivuilta tai Diakonia-ammattikorkeakoulun Selkokieli-ohjevideolta.
Selkokielen käyttäminen on pieni mutta merkityksellinen teko. Selkokielen käyttö muistisairauteen sairastuneen ihmisen kanssa parantaa kommunikaatiota, vähentää stressiä ja tukee läheisyyttä. Selkokielen käytöllä on hyvin suuri vaikutus, joten rohkeasti vain kokeilemaan ja käyttämään!
Kirjoittaja:
Iiris Toiviainen
Puheen tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen opiskelija Humanistisesta ammattikorkeakoulusta