Muistiystävällinen kohtaaminen
Muistiystävällisessä kohtaamisessa keskiössä on ihmisen kunnioittaminen ja arvostaminen sellaisena kuin hän on, yksilöllisyys sekä historia huomioiden.
Muistisairauksien kasvava määrä tekee muistiystävällisyydestä entistäkin tärkeämmän aiheen. Muistisairaan henkilön kohtaaminen lämpimästi, arvostavasti ja ymmärtävästi on tärkeä taito kaikille kansalaisille.
Jokaisella ihmisellä on tarve turvallisuuden, hyödyllisyyden ja itsenäisyyden tunteeseen, sekä tarve tulla kuulluksi. Kun muistisairasta ihmistä kohdataan muistiystävällisesti, pyritään käyttämään selkeää ja yksinkertaista kieltä. On hyvä antaa muistisairaalle aikaa ilmaista itseään.Tarvittaessa voi toistaa ja selittää asioita rauhallisesti. Antamalla muistisairaalle mahdollisuus ilmaista mielipiteitään ja osallistua päätöksentekoon, kunnioitetaan henkilön yksityisyyttä ja autonomiaa.
Muistisairaan kohtaaminen on tilaisuus olla läsnä, ymmärtää ja tukea toista ihmistä kunnioittavasti ja lempeästi. Kaiken kaikkiaan muistiystävällinen kohtaaminen luo perustan myönteiselle vuorovaikutukselle ja tukee muistisairaan ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua.
Muistiystävällisiä tekoja
Oppimalla lisää muistisairauksista voi paremmin ymmärtää muistisairauksien mukanaan tuomia haasteita ja käyttäytymisen muutoksia. Näin voidaan lisätä empatiaa ja valmiuksia kohdata muistisairaita henkilöitä esimerkiksi kaupassa, työyhteisössä tai lähipiirissä.
Kun ihmisten ajattelua, kielenkäyttöä ja toimintaa muutetaan muistiystävällisemmäksi, voidaan tarjota parempaa tukea muistisairaille henkilöille. Muistiystävällinen kohtaaminen voi myös sisältää konkreettisia tekoja, kuten sosiaalisten suhteiden tukemista tai avun tarjoamista muistisairaan arkeen. Muistiystävällisillä teoilla voidaan yhdessä luoda Suomeen muistiystävällisempi ympäristö, jossa jokaisen on hyvä ja turvallista elää.
Lisätietoja muistiystävällisyydestä voi saada osallistumalla Muistikummituokioon.