Kosketus ja sanaton viestintä
Muistisairauden edetessä sanaton viestintä – ilmeet, eleet, kosketus ja kehonkieli – muuttuu aiempaa merkityksellisemmäksi. Muistisairauteen sairastuneella ilmenee usein puheen tuottamisen ja ymmärtämisen haasteita, jolloin puheen rinnalle on hyvä ottaa tueksi sanattomia tapoja kommunikoida. Nämä ovat yleisinhimillisiä vuorovaikutuksen tapoja, jotka säilyvät läpi koko ihmisen elinkaaren.
Kosketusviestit muistisairauteen sairastuneen tukena
Kosketuksen ja sanattoman viestinnän merkitys kasvaa muistisairauden myötä. Elekieleen ja kosketukseen kannattaa kiinnittää aiempaa tietoisemmin huomiota. Kosketuksella ohjaamisessa säännönmukaisuus on avuksi: pyri hyödyntämään kosketusta aina samalla tavoin. Kosketuksella viestitään läsnäoloa ja välittämistä, mutta se toimii tukena myös esimerkiksi suuntien näyttämisessä, pukeutumisen avustamisessa ja muissa arjen toiminnoissa.
Videolla esiteltyjen tietoisten kosketusviestien avulla voidaan tukea sairastuneen toimintakykyä pienin, arkisin teoin. Ohjevideo ja sitä tukeva pdf-muotoinen ohjemateriaali on kehitetty yhteistyössä sosiaalishaptista kommunikaatiota kehittäneen KT Riitta Lahtisen sekä muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä kanssa. Saat ladattua pdf-muotoisen kosketusviestien ohjemateriaalin tästä linkistä.
Tietoista läsnäoloa osaksi arkea
Huomioivan yhdessäolon malli on hyvä esimerkki siitä, miten muistisairauteen sairastuneen kommunikointia voidaan tukea ilman sanojakin. Varaa säännöllisesti lyhyt hetki, jolloin uppoudutte yhdessäoloon ilman muita tavoitteita. Keskity näissä hetkissä siihen, että huomiosi on yksinomaan muistisairaassa henkilössä. Hyödynnä hänen mielenkiinnon kohteitaan ja kommunikointitapojaan: jos henkilö vaikkapa hakee kosketusta tai taputtaa rytmikkäästi, liity tähän mukaan. Voitte myös kuunnella hänen mielimusiikkiaan tai maistella yhdessä hänelle mieluisia ruokia.
Kokosimme yhdessä muistisairauteen sairastuneiden läheisten kanssa materiaalin, josta voit lukea vinkkejä sanattomaan viestintään muistisairauteen sairastuneen kanssa. Saat ladattua pdf-muotoisen ohjemateriaalin tästä linkistä.
Hyödynnä kaikkia aisteja
Muistisairauteen sairastuneen kanssa on tärkeää hyödyntää monipuolisesti kaikkia aisteja. Voi esimerkiksi olla, että henkilö ei juuri reagoi puheeseen, mutta tuttu musiikki saa hänet laulamaan mukana tai lapsuuden mieliherkku nostaa hymyn huulille. Villan kosketus iholla, sateen tuoksu tai tutut valokuvat herättävät muistoja ja tuovat iloa arkeen.
Muistojen aistipuu on yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa tuotettu materiaali, joka tarjoaa ideoita kaikkien aistien hyödyntämiseen muistelun tukena. Voit ladata pdf-muotoisen materiaalin itsellesi tästä linkistä.