Kaltoinkohtelu

Kaltoinkohtelulla tarkoitetaan epäasiallista toimintaa, jossa toista ihmistä kohtaan käyttäydytään väärin ja jolla aiheutetaan toiselle kärsimystä. Se voi olla tahallista tai tahatonta, kertaluontoista tai jatkuvaa.

Kaltoinkohtelu

Kaltoinkohtelu voi olla henkistä tai fyysistä väkivaltaa, hoidon tarpeen laiminlyömistä, tai esimerkiksi taloudellista hyväksikäyttöä. Se voi olla myös henkilökohtaisten oikeuksien loukkaamista tai seksuaalista väkivaltaa tai häirintää.

Kaltoinkohtelu on usein vaiettua, eikä sitä aina tunnisteta. Muistisairas ihminen on erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ja valitettavan herkästi esimerkiksi taloudellisen tai henkisen väkivallan uhri. Myös sosiaalinen eristäytyneisyys lisää riskiä tulla kaltoinkohdelluksi. Kaltoinkohtelija voi olla kuka tahansa – myös muistisairaan ihmisen läheinen tai hoitaja.

On tärkeää muistaa, että fyysinen ja seksuaalinen väkivalta sekä muun muassa kotirauhan rikkominen, kunnianloukkaus, vapaudenriisto, pakottaminen, omaisuuteen kohdistuvat rikokset, luottamusaseman väärinkäyttö sekä toisen postin luvatta avaaminen (viestintäsalaisuuden loukkaaminen) ovat rikoksia.

Mikäli sinä tai läheisesi on joutunut kaltoinkohtelun kohteeksi, voit tehdä huoli-ilmoituksen, mikäli ikääntyneen henkilön pärjääminen huolettaa. Huoli-ilmoituksen voi tehdä kuka vain, olipa kyse omasta tai läheisen tilanteesta.