Autolla ajo
Useille ihmisille autolla ajaminen on jokapäiväistä. Autolla liikkumisen tarve ei suinkaan vähene muistisairauden myötä. Uuden tilanteen edessä ollaan erityisesti silloin, kun muistisairauteen sairastuva perheenjäsen on perheessä ainoa, jolla on ajokortti.
Muistisairausdiagnoosi ei välttämättä estä autolla ajoa sairauden alkuvaiheessa. Sairauden edetessä ajokyky kuitenkin heikkenee. Muistisairaus vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin, kuten tarkkaavaisuuteen ja hahmottamiskykyyn sekä reaktionopeuteen, jotka vaikuttavat ajoterveyteen. Mahdollisesta ajokortin luopumisesta onkin hyvä keskustella jo sairauden alkuvaiheessa. On mahdollista, ettei muistisairas tiedosta alentunutta ajokykyään, jolloin ajokykyä ja mahdollista ajokortista luopumista on lähestyttävä päättäväisesti, mutta hienotunteisesti.
Muistisairaan ihmisen ajokykyä on seurattava ja arvioitava säännöllisesti. Ajokykyisyyttä ja ajoterveyttä arvioi yleensä neurologi, geriatri tai yleislääkäri. Mikäli lääkärillä terveystarkastuksen jälkeen jää epävarmuutta sairauden asteen vaikutuksesta ajokykyyn, voidaan sairastunut tarvittaessa määrätä terveysperusteiseen ajokyvyn arviointiin, jossa hänen ajokykynsä selvitetään tarkemmin. Joskus lääkäri voi myös hyödyntää Ajovarman sairastuneelle suorittamaa ajokoetta.
Ajoterveysvaatimusten osalta puhutaan eri kuljettajaryhmistä:
Ryhmään 1 kuuluvat moottoripyörän, henkilöauton, pakettiauton ja henkilöautovetoisen ajoneuvoyhdistelmän kuljettajat sekä traktorin ja mopon kuljettajat.
Ajoterveysvaatimukset eivät täyty, mikäli kyseessä on vähintään keskivaikea muistisairaus, joka vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin. Tällöin ilmoitusvelvollisuus ajokiellosta täyttyy, eli lääkärin on tehtävä ilmoitus poliisille ajoterveydentilan muutoksesta. Kopio lomakkeesta annetaan tai lähetetään myös muistisairaalle. Poliisi lähettää kotiin jatkotoimenpideohjeet.
Lievässä muistisairaudessa ajokyky voi olla vielä tallella. Kuitenkin myös lievä muistisairauden vaihe voi vaikuttaa ajokykyyn heikentävästi. Koska kyseessä on etenevä sairaus, tarvitaan riittävän tiheää seurantaa puolen vuoden välein.
Ryhmään 2 kuuluvat kuorma- ja linja-auton ja niistä muodostuvien ajoneuvoyhdistelmien kuljettajat sekä henkilö- ja invataksinkuljettajat, joilla on henkilöauton ammattiajolupa. Ryhmän 2 osalta ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on muistisairaus, riippumatta sairauden vaikeusasteesta.
Miten ottaisin ajoterveysasiat läheisen kanssa puheeksi?
Liikenneturvan kyselyn mukaan joka neljäs on kantanut huolta läheisensä ajoterveydestä. Lähes yhtä moni on epätietoinen sen suhteen, miten ottaa läheisensä kanssa tämä huoli puheeksi. Tutustu Liikenneturvan, Muistiliiton, Sydänliiton ja Diabetesliiton verkkoaineistoon, joka auttaa käsittelemään ajoterveyttä eri näkökulmista ja antaa läheiselle käytännönläheisiä vinkkejä asian puheeksi ottamiseen.
Kun lopetat ajamisen
Pohtiessa autoilun lopettamista, on hyvä tiedostaa, että liikkumiseen ja asiointiin on löydettävissä ratkaisuja. Tutustu erilaisiin ratkaisuihin täällä. Vinkkilistasta löytyy muun muassa autoilua korvaavia muotoja ja positiivisia kokemuksia autoilusta lopettamisen jälkeen.
Lue lisää:
Huolettaako läheisesi ajoterveys? Ota se puheeksi.
Sairaudet, lääkkeet ja toimintakyky liikenteessä -opas (Liikenneturva)
Kun lopetat ajamisen (yhteistyössä Liikenneturvan kanssa)