Muistisairaudet työikäisillä
Työikäisillä etenevää muistisairautta ei osata aina epäillä, ja se saatetaan virheellisesti diagnosoida esimerkiksi työuupumukseksi, masennukseksi tai päihteiden käytöstä johtuvaksi unohteluksi.
Alzheimerin tauti on myös työikäisenä sairastuneilla yleisin muistisairaus. Otsa-ohimolohkorappeumasta johtuva muistisairaus ja harvinaiset sairaudenmuodot, kuten Hakolan tauti, Huntingtonin tauti ja CADACIL, ovat työikäisillä yleisempiä kuin iäkkäillä. Työikäisten kohdalla runsaan ja kauan jatkuneen alkoholinkäytön arvellaan olevan joka kymmenennen muistisairauden takana.
Nykypäivän työelämä paljastaa muistiongelmat usein varhaisessa vaiheessa, mutta työikäisillä etenevää muistisairautta ei osata aina epäillä, ja se saatetaan virheellisesti diagnosoida esimerkiksi työuupumukseksi, masennukseksi tai päihteiden käytöstä johtuvaksi unohteluksi. Työikäisten muistisairauksissa muisti ei myöskään välttämättä oireile ensimmäisenä, mikä voi hidastaa etenevän muistisairauden diagnosointia.
Työikäisenä muistisairauteen sairastuu vuosittain noin 600 henkilöä. Tuoreen tutkimuksen mukaan työikäisiä muistisairaita on Suomessa 2 700 (Krüger J. ym, 2024). Aiemmin on esitetty myös suurempia lukuja työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden määristä: rekisteritutkimuksen mukaan jopa 8 100 työikäisellä on muistisairaus (Roitto H-M ym., 2024)
Erot luvuissa kertovat ennen kaikkea työikäisten diagnosoinnin haasteista sekä erilaisista tutkimusasetelmista. Myös työikäisten muistisairaiden palvelupolkua tulee kehittää, jotta he saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut.
Työiässä sairastuneiden erityishaasteita
Muistisairauksien oireet ja hoito ovat pääosin samanlaisia iästä riippumatta, mutta työiässä muistisairauteen sairastuneiden ihmisten elämäntilanne voi kuitenkin aiheuttaa haasteita, jotka eivät välttämättä kosketa ikääntyneempiä:
- Hyvä fyysinen kunto, ja kyky ja halukkuus elää aktiivista elämää
- Laajat sosiaaliset ympyrät, jotka herkästi kapenevat sairauden myötä aiheuttaen yksinäisyyttä
- Työelämässä oleminen, kamppailu muuttuvan toimintakyvyn ja työn vaatimusten kanssa, ja todennäköisesti eläkkeelle jääminen suunniteltua aiemmin
- Työssäkäyvän puolison on usein harkittava vaihtoehtoisia työjärjestelyjä, jos läheisen sairauteen liittyvä tuen tarve sitä vaatii
- Kahden aktiivisessa elämänvaiheessa olevan ihmisen parisuhteen muutokset
- Lapset, jotka tarvitsevat erityistä tukea vanhempansa sairausprosessin varrella
Työiässä muistisairauteen sairastuneet ihmiset läheisineen tarvitsevat heille kohdistettua tukea ja apua, jonka avulla selvitä muuttuneesta elämäntilanteesta ja jatkaa elämää mahdollisimman pitkään entiseen tapaan. Myös vertaistuki muilta työiässä saman elämäntilanteen kohdanneilta on tärkeää.
Apua ja tukea
Katso aiheeseen liittyviä videoita Youtubesta
Onko sinulla kysyttävää?
MUISTINEUVO-tukipuhelin muistisairaille, läheisille sekä muististaan huolestuneille.
Avoinna ma, ti ja to klo 12–17 (puhelun hinta operaattorisi hinnoittelun mukaan).
Läheinen, kaipaatko tukea?
VERTAISLINJA-tukipuhelin muistisairaiden läheisille.
Avoinna ma–la klo 17-20 (puhelu on maksuton).