Tulevana perjantaina klo 18 nostetaan taas Suomen liput salkoihin juhannuksen kunniaksi. Nyt voidaankin siis viimeistään todeta, että kesä on täällä! Liikkumis- ja toimintakykyä monipuolisesti tukeva arkiaktiivisuus ja liikunta ovat tärkeitä meille kaikille vuoden ympäri. Talvisin ulkona liikkuminen usein vähenee, kun taas kesällä monet ohjatut liikuntatoiminnot ja ryhmäliikuntaharrastukset ovat kesätauolla. Tämä voi johtaa erityisesti ikäihmisten ja muistisairaiden liikkumisen vähenemiseen. Miten siis voimme tukea muistisairaan läheisen tai ystävän turvallista kesäliikkumista?
Kesällä talven pimeys, kylmä ja liukkaus loistavat poissaolollaan. Kesäaika onkin loistavaa aikaa liikkua ulkona ja nauttia luonnosta. Myös puutarhanhoito ja pihatyöt, tori- tai markkinakahvit, luonnonvesissä uinti sekä kesämökillä puuhastelu ovat tuttuja liikettä lisääviä kesäaktiviteetteja meille monille. Lämmin ja erityisesti kuuma sää tuo kuitenkin mukanaan myös omat haasteensa, varsinkin ikäihmisille. Kuumuuden aiheuttamat riskit lisääntyvät, jos henkilöllä on lisäksi muita pitkäaikaissairauksia, kuten sydänsairauksia.
Kuumuuteen varautuminen ja riittävä juominen
Kuumuudesta aiheutuvat terveysriskit kannattaa huomioida jo ennen Ilmatieteen laitoksen nykyisin antamaa hellevaroitusta. Läheisen kanssa on hyvä reagoida viimeistään silloin, kun ennusteen mukaan vuorokauden ylin lämpötila nousee 27 asteeseen ja keskilämpötila on 20 astetta tai enemmän. Erityisen tärkeää helteellä on varmistaa riittävä juominen sekä auringolta suojautuminen.
Muistisairas läheinen ei välttämättä tunnista janontunnetta tai pysty kertomaan janosta, ja toisaalta juominen saattaa myös unohtua. Vesi on paras janojuoma, ja täytetty vesikannu tai juomalasit useammassa paikassa kotona voivat muistuttaa säännöllisestä juomisesta. Myös nestepitoiset hedelmät ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi välipaloiksi. Nestetasapaino vaikuttaa myös vireystilaan ja pystyssä pysymiseen, joten sillä on tärkeä tehtävä myös kaatumisten ehkäisyssä.
Aurinkosuoja ja vaatetus
Auringon UV-säteilyn aiheuttamat haitat ovat nykyään jo hyvin tunnistettuja, ja hyvä ihon suojaus on tärkeää kaikenikäisille. Aurinkovoide, hattu ja aurinkolasit kannattaa näin kesäaikaan varata valmiiksi muistisairaan läheisen eteiseen. Hattu ja aurinkolasit ovat myös hyvä keino välttyä häikäisyltä. Kirkkaan auringonvalon ja varjojen vaihtelu voivat aiheuttaa epämukavuutta ja pelkoa. Lisäksi ne voivat vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa siten jopa vaaratilanteita.
Aurinkoa ja kuumuutta vastaan voi suojautua myös vaatetuksella. Vaaleat, kevyet ja hengittävät vaatteet sekä talvella suosittu kerrospukeutuminen toimivat parhaiten. On hyvä, että vaatetta voi tarpeen mukaan lisätä esimerkiksi ilmastoiduissa viileissä ja vetoisissa paikoissa. Tämä kesä on osoittautunut jo nyt valitettavan punkki- ja itikkarikkaaksi, ja hyvä vaatetus suojaa myös näiltä.
Turvallisesti kesämökillä
Kesämökki on meille monelle rakas ja turvallinen paikka. Mökkeily tuo usein myös muistisairaan läheisen mieleen mukavia muistoja. Pitkän talven jälkeen mökkeilyyn voi kuitenkin liittyä kaatumisvaaraa lisääviä riskejä: keikkuva laituri, kiikkerä vene, liukkaat kalliot, kivistä epätasainen tai upottava hiekka veden pohjassa sekä veden heijastava ja aaltoileva pinta voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Vaikka epätasaisessa maastossa liikkuminen ja uinti ovat myös hyviä liikuntamuotoja, tulisi kesämökilläkin varmistaa, että läheinen liikkuu varoen, mahdollinen liikkumisen apuväline sopii mökkioloihin ja mökillä on riittävästi tukikahvoja tai joku läheinen aina lähellä. Lisäksi saunan ulkopuolelle tai laiturille kannattaa varata penkki tai tukeva jakkara vilvoittelua ja lepäämistä varten.
Vesillä liikkuessa on tärkeää muistaa käyttää pelastusliivejä, myös lyhyimmillä venematkoilla. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota saunamökin turvallisuuteen palovammariskin pienentämiseksi. Tärkeä on varmistaa myös palo- ja häkävaroittimen toimivuus sekä varata laiturille vedestä pelastamisväline, kuten pelastusrengas tai riittävän pitkään köyteen sidottu ämpäri tai kanisteri, jonka pohjalla on vähän vettä. Mökin tarkka sijainti oikeaa kuntaa myöten kannattaa kirjoittaa ylös paperille ja varmistaa, että muistisairaan läheisen taskussa tai kaulassa on puhelin hätätilanteita tai eksymistä varten.
Huomioi läheisen jaksaminen
Kesän liikkumista ja aktiviteetteja suunniteltaessa, kannattaa huomioida läheisen sairauden ja jaksamisen taso ja suunnitella aktiviteetit sen mukaisesti. Kun liikkumisreittejä suunnittelee etukäteen, on helpompi valita liikenteen kannalta rauhallisempia paikkoja, joiden varrella on tarjolla myös levähdyspaikkoja. Iloisesta puheensorinasta ja markkinahumusta täyttyvät perinteiset kesätapahtumat ovat monen toivelistalla ja mukavaa yhdessäoloa. Ne voivat kuitenkin olla muistisairaalle kuormittavia, ja niiden seuraaminen torin laidalta pidemmän etäisyyden päästä mielekkäämpää. Myös kävelyretket puistossa, puutarhan hoitaminen, kukkien kastelu ja muut pihatyöt sekä koko suvun yhteiset piknikit ovat vaihtoehtoisia ja turvallisia tapoja viettää yhteistä aikaa ja lomaa ulkosalla.
Edellisten lisäksi pieni ensiaputarvikepakkaus laukussa takaa, että mukana on aina pieni varasto lääkkeitä, laastaria ja esimerkiksi punkkipihdit. Kesäkuumalla muistisairaan läheisen terveydentila voi heiketä nopeastikin, joten hyvä valmistautuminen auttaa ennakoimaan tilanteita, jolloin kaikki voivat entistä paremmin nauttia kesästä ja viettää mukavaa aikaa yhdessä.
Ihanaa ja turvallista juhannusta sekä kesäliikkumisen iloa kaikille!
Tanja Kulmala
asiantuntija
Muistiliikkuja-hanke
Muistiliitto