Apuvälineet ja teknologiat
Muistisairaan tueksi on kehitetty erilaisia apuvälineitä ja teknologioita.
Apuvälineet ja apuvälinepalvelut
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelut ovat osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja niitä koskevat samat säädökset kuin muitakin sosiaali- ja terveyspalveluita. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (1363/2011) määrittelee tarkemmin apuvälineiden arviointi- ja luovutusprosessin. Apuvälineen valinta ja arviointi tehdään yksilöllisen arvioinnin pohjalta asiakkaan kanssa yhteistyössä. Apuvälineiden luovutusperusteista voi lukea 2023 päivitetyistä Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet -oppaasta.
Apuvälineen käyttöperusteena on sairaudesta, esimerkiksi muistisairaudesta, muusta vammasta tai kehitysviiveestä aiheutuva toimintakyvyn aleneminen. Oikein valittu apuväline edistää kuntoutumista, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä päivittäisissä toiminnoissa ja ehkäisee toimintakyvyn heikentymistä.
Elämää helpottavia välineitä on monenlaisia. Teknologia ja apuvälineet voivat lisätä muistisairaan ihmisen turvallisuutta, tukea toimintakykyä sekä tuoda arkeen iloa ja yhteisöllisyyttä. Helppokäyttöisten laitteiden avulla voi esimerkiksi pitää sujuvasti yhteyttä läheisiin. Turvaa tuovat ovi- ja kaatumishälyttimet, liesivahti ja turvaranneke. Arjen rytmitystä auttavat lääkeautomaatti, muistuttajat ja vuorokausikalenteri.
Apuvälineisiin ja teknologioihin on hyvä totutella jo sairauden varhaisessa vaiheessa, jotta niiden käyttö tulee tutuksi. Muistisairaan ihmisen itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava myös käyttöön otettavien apuvälineiden suhteen. Omat toiveet kannattaa kirjata hoitotahtoon.
Monia apuvälineitä saa maksutta lyhyt- tai pitkäaikaiseen lainaan hyvinvointialueen apuvälinelainaamosta tai niitä voi hankkia kotiin apuvälinemyymälöistä, verkkokaupoista ja suuremmista marketeista. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, kuten fysio- ja toimintaterapeutit, ovat apuvälineiden asiantuntijoita ja he voivat osallistua apuvälinetarpeen arviointiin, apuvälineen hankintaan ja opastaa sen käyttöönotossa. Apuvälinetarpeesta voi keskustella myös muistihoitajan tai lääkärin kanssa.
Liikkumisen apuvälineet
Liikkumisen apuvälineitä on muun muassa rollaattorit ja pyörätuolit. Liikkumisen apuvälineiden tavoitteena on mahdollistaa turvallinen ja itsenäinen liikkuminen sisä- ja ulkotiloissa. Liikkumisen apuväline mm. keventää alavartalon kuormitusta ja tukee tasapainoa. Lue lisää Terveyskylän verkkosivuilta.
Muistin apuvälineet
Muistia tukevien apuvälineiden tavoitteena on auttaa käyttäjää suorittamaan tehtäviä oikea-aikaisesti ja mahdollistaa turvallinen ja itsenäinen toiminta arjessa. Muistin apuväline voidaan myöntää henkilölle, jolla on todettu sairaus ja jolla on tarve sekä kyky käyttää apuvälinettä. Muistin apuvälineiden tarve ja tavoitteet tulee dokumentoida kuntoutussuunnitelmaan.
Muistin apuvälineitä ovat muun muassa välineet, joilla henkilölle ilmoitetaan tai henkilöä muistutetaan tämän elämään kuuluvista henkilöistä, tärkeistä toimista tai tapahtumista. Tähän kuuluu lääkkeen otosta muistuttavat laitteet, lääkerobotit. Lue lisää Terveyskylän verkkosivuilta.
Apuvälineet keittiöön ja ruuanlaittoon
Keittiöapuvälineitä ja ns. pienapuvälineitä ovat muun muassa purkinavaajat ja paksunnetut tai painavat ruokailuvälineet, jotka helpottavat keittiössä toimimista, jos käsien motoriikassa tai voimissa olisi haasteita, veitset, jotka vähentävät nivelten kuormitusta ja itsenäistä ruokailua mahdollistavat pidikkeet ja kahvat.
Sujuvaa ruokailua voi helpottaa myös pöytäpinnasta erottuvat, helposti hahmotettavat astiat ja ruokailuvälineet. Korkeareunainen lautanen voi myös auttaa syömistä.
Nousutuet, kahvat ja korokkeet
Turvallista ja sujuvaa arkea voi helpottaa erilaiset nousutuet, kahvat ja korokkeet. Nousutuki vuoteen vieressä voi helpottaa sängystä ylösnousemista ja tukikahvat suihkutilassa auttavat tekemään peseytymistilanteista turvallisia. Sängyn tai nojatuolin jalkojen alla olevat korokkeet voivat helpottaa nousemista tai sängylle/tuolille asettautumista.
Wc-istuimen päälle on saatavilla korokkeita käsinojilla tai ilman. Siirrettävä wc-istuin eli portatiivi voi olla avuksi, jos wc:ssä täytyy käydä öisin ja liikkuminen on epävarmaa.
Paikanninlaitteet ja turvateknologiat
Muistisairaille suunnatut paikanninlaitteet ja kodin turvateknologiat voivat tarjota apua muistisairaiden turvallisuuden ja itsenäisen arjen ylläpitämiseksi. GPS- tai paikanninlaitteita voidaan käyttää muistisairaan liikkeiden seuraamiseen ja tarvittaessa hänen paikantamiseensa. Laitteet voivat olla esimerkiksi rannekkeita, kelloja tai avaimenperiä, jotka on varustettu GPS-seurantatekniikalla. Myös älypuhelimeen on mahdollista ladata erilaisia liikkeitä seuraavia sovelluksia. Nämä laitteet voivat auttaa muistisairaita pysymään turvallisilla alueilla, asettamalla ns. turvarajoja. Turvallisuustekijöistä voit lukea myös täältä. Jossain laitteissa on myös kaatumisen tunnistamisen ominaisuus.
Älykoti- ja valvontajärjestelmissä on monia ominaisuuksia, kuten liikkeentunnistusta, ovien ja ikkunoiden valvontaa, savu- ja häkäantureita sekä etäohjausta älypuhelimen kautta. Näillä järjestelmillä voidaan varmistaa, että kodin ympäristö on turvallinen. Poikkeustilanteessa tai hädän hetkellä hälytykset lähetetään automaattisesti tarvittaessa, esimerkiksi läheisille. Kodin turvallisuusratkaisuissa on tärkeää ottaa huomioon muistisairaan henkilön oma suhtautuminen teknologiaan, lainsäädäntö sekä kotirauhan ja yksityisyyden kunnioittaminen.
Turvaliedet, liesivahdit ja liesihälyttimet
Ruoanvalmistus on merkittävin asuntopalojen aiheuttaja ja muistisairauteen voi liittyä riski, että levy unohtuu päälle tai kattila palaa pohjaan ruokaa laittaessa.
Turvaliedessä on integroitu ajastin, joka automaattisesti katkaisee levyn virransyötön asetetun ajanjakson kuluttua. Tämä estää levyn unohtamisesta aiheutuvat vaaratilanteet. Ajastin ei kuitenkaan estä tilanteita, joissa lieden voi vahingossa laittaa päälle. Tavalliseen lieteen voidaan asentaa erillinen ajastin sähköalan ammattilaisen toimesta.
Liesihälytin on seinään tai liesituulettimen alapinnalle asennettava laite, joka varoittaa lieden lämpötilan noustessa korkealle. Hälytys perustuu ääneen, ja sen tehokkuus riippuu käyttäjän kyvystä reagoida ääneen. Liesihälyttimen asentaminen ei vaadi erityisosaamista.
Liesivahti on aktiivinen, kaksiosainen turvallisuuslaite, joka valvoo lieden lämpötilaa ja reagoi ylikuumenemiseen automaattisesti. Sen anturi ja ohjausyksikkö sammuttavat virran levyltä ja aloittavat jäähdytyksen, jos lieden käyttäjä ei reagoi hälytykseen tai ole paikalla. Liesivahti asennetaan sähköalan ammattilaisen toimesta ja tarjoaa turvaa ennen kuin vaaratilanne ehtii kehittyä. Lisätietoa liesiturvallisuudesta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilta