Omaishoidon tuki
Omaishoidon tuki muodostuu omaishoitajalle maksettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista sekä hoidettavalle annetuista erilaisista tukipalveluista, esimerkiksi kotihoidosta, päivätoiminnasta tai terveyspalveluista.
Omaishoidon tuki mahdollistaa kotona asumisen mahdollisimman pitkään ja tarjoaa omaishoitajille taloudellista tukea ja muita omaishoitoa tukevia palveluja. Omaishoidon tukea koskeva hakemus osoitetaan hyvinvointialueelle. Se voi myöntää tukea asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja palveluunsa varaaman määrärahan rajoissa.
Omaishoidon tuen myöntämisedellytykset:
1) henkilö tarvitsee kotioloissa hoitoa tai muuta huolenpitoa alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi,
2) hoidettavan omainen tai muu läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palveluiden avulla,
3) hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia,
4) omaishoito yhdessä muiden tarvittavien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kanssa on hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävää,
5) hoidettavan koti on terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva ja
6) tuen myöntämisen arvioidaan olevan hoidettavan edun mukaista.
Omaishoitosopimus
Omaishoidon tuesta laaditaan omaishoitajan ja hyvinvointialueen välille sopimus. Se on yleensä voimassa toistaiseksi. Omaishoitosopimuksen tulee sisältää tiedot ainakin:
- hoitopalkkion määrästä ja maksutavasta
- oikeudesta vapaapäiviin ja vapaan järjestämisestä
- määräaikaisen sopimuksen kestosta
- hoitopalkkion maksamisesta hoidon keskeytyessä hoitajasta johtuvasta syystä tai hoidettavasta johtuvasta muusta kuin terveydellisestä syystä
- hyvinvointialueen yhteyshenkilöstä
Hoito- ja palvelusuunnitelma
Hoito- ja palvelusuunnitelma tulee omaishoitosopimuksen liitteeksi. Hoito- ja palvelusopimuksen tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot:
- omaishoitajan antaman hoidon määrä ja sisältö
- muiden hoidettavalle tarpeellisten palveluiden määrä ja sisältö
- omaishoitajan hoitotehtävää tukevien palveluiden määrä ja sisältö
- miten hoidettavan hoito järjestetään omaishoitajan vapaan, terveydenhoitoon liittyvien käyntien tai muun poissaolon aikana.
Hyvinvointialueen on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten. Lisäksi omaishoitajalle on tarvittaessa järjestettävä hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Omaishoitajalle on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kuukaudessa, tai kolme vuorokautta kuukaudessa, jos hoidon tarve on yhtäjaksoista ja sitovaa. Omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikana järjestettävästä hoidosta voidaan periä hoitomaksu (enintään 12,80 euroa/vrk vuonna 2024).
Hoitopalkkio
Hoitopalkkio määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Eri hyvinvointialueet ovat laatineet toimintaohjeita, ja määritelleet mm. hoidon maksuluokkia. Näihin ohjeisiin voi tutustua eri hyvinvointialueiden omilla verkkosivuilla. Hoitopalkkio on saajalleen verotettavaa tuloa, ja palkkion määrä tarkistetaan vuosittain. Omaishoitaja ei ole työsuhteessa hyvinvointialueeseen tai hoidettavaan. Hoitopalkkiosta karttuu eläkettä, jos henkilö on syntynyt vuonna 1940 tai myöhemmin ja palkkio on maksettu ennen 68 ikävuotta.