Metsällä on tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia. Aivoviikon teemojen ja YK:n Maailman Metsäpäivän hengessä tarkastelen, miten metsä voi tukea aivoterveyttä ja muistia. Luonnossa oleilu vahvistaa myös luontosuhdetta.
Viime viikolla vietettiin Aivoviikkoa teemalla ’Pääsi parhaaksi’. Metsän ja luonnon hyvinvointivaikutukset ovat tärkeä osa aivoterveyttä, ja siksi jatkan aiheesta vielä tänään (21.3.) näin YK:n Maailman Metsäpäivänä (International Day of Forest).
Metsän vaikutukset aivoterveyteen
Suomalainen FINGER-tutkimus on osoittanut, että jo pienetkin muutokset kaikkiin viiteen arjessa tärkeään elintapaan: ruoka, liikkuminen, aivojumppa, sosiaaliset suhteet sekä sydän- ja verisuoniterveyden riskitekijöiden hallinta (mm. veren rasva-arvot ja verenpaine), edistävät aivoterveyttä, muistia ja ajattelukykyä sekä pienentävät muistisairauksien riskiä.
Meille suomalaisille jo perinteisesti tärkeät metsät toimivat merkittävinä aivoterveyden edistäjinä. Ensinnäkin metsäympäristöt lisäävät liikettä ja askelten määrää. Syksyisin taas luonnosta voi poimia erityisesti aivoille terveellisiä marjoja ja sieniä talven varalle.
Toiseksi metsään mennään usein yhdessä ystävien tai läheisten kanssa, joten siellä liikkuminen lisää myös sosiaalisia suhteita. Lisäksi lähimetsien ja kaupunkipuistojen erilaiset alustat ja maastonmuodot ovat erinomaista aivo-, tasapaino- ja lihasvoimajumppaa.
Verisuoniterveyden kannalta metsäympäristö alentaa tutkitusti verenpainetta, lievittää stressiä ja ahdistusta sekä edistää unenlaatua. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että metsäterapia parantaa muistipulmia omaavien ihmisten kognitiivista, fyysistä ja yleistä terveydentilaa.
Luonto, aistit ja hyvinvointi
Jo yksin luonnossa oleilu ja luontoympäristölle altistuminen on terveydelle edullista. Jos siis oma tai muistisairaan läheisen elinympäristö tai liikkumis- ja toimintakyky ei mahdollista metsään menemistä tai siellä liikkumista, voi puiden siimekseen hakeutua omalla pihalla tai lähipuistossa.
Luonnon hyvinvointivaikutukset välittyvät myös kuvien välityksellä. Muistisairaan läheisen kanssa voikin katsoa valokuvia hänelle tärkeistä luontokohteista: kesämökin pihasta, kotipihan puista tai tutun retkeilyreitin taukopaikasta. Mielekkäiden luontokuvien katselu rauhoittaa ja herättää muistoja. Vaikeissa tilanteissa kuvat voivat toimia tärkeinä voimavaraelementteinä.
Metsän terveyshyödyistä kannattaa nauttia kaikilla aisteilla. Silmäile luonnon muotoja, hengitä ja haistele metsän tai puiston tuoksuja ja kuuntele tuulen huminaa sekä puiden rauhoittavaa narinaa. Makuaistia taas voi herätellä maistelemalla kirpeän happamia ketunleipiä, jotka kohta hentoina nousevat sammaleesta kevään ensimmäisten metsäkukkien joukossa.
Luonnon elementtejä voi tuoda myös kotiin. Kokoa muistisairaalle läheiselle aistipussi, joka sisältää erimuotoisia kiviä, puista tipahtaneita männyn ja kuusen käpyjä tai sammalta kotipihan kiven päältä (muistathan jokaisenoikeudet). Pussia voi tutkia yhdessä joko sisällä, pihakeinussa tai puiston penkillä. Materiaaleista voi myös rakentaa erilaisia muodostelmia, joille voi antaa merkityksiä ja tunteita. Tarvittaessa voi heittää pois ja päästää irti niistä, jotka edustavat negatiivisia tunteita.
Luontosuhde ja sen vahvistaminen
Ihminen on aina elänyt tiiviissä yhteydessä luontoon, kun metsät ovat perinteisesti tarjonneet ruokaa, energiaa ja toimeentuloa. Vaikka kaupungistuminen ja elinympäristön muutokset ovat muuttaneet tätä suhdetta, kannattaa suhdetta vaalia ja rakentaa uudelleen, sillä luonnon vaikutukset terveyteen ovat kiistattomia. Luontosuhteen vahvistuminen voi myös lisätä halua suojella ympäristöä.
Jokainen voi löytää oman tapansa vahvistaa luontosuhdettaan oli se sitten luontokirjojen lukeminen, valokuvien katselu, patikointi, metsätyöt, marjastus tai muuttolintujen ja eläinten jälkien bongailu. Itse odotan jo innolla tulevia viikonloppuretkiä ja telttaöitä Pirkanmaan metsissä yhdessä koirieni kanssa tai laineen liplatusta kodin lähellä sijaitsevalla metsälammella.
Mikä voisi olla sinun tapasi nauttia metsän hyvinvointivaikutuksista? Entä miten voisit tarjota luontokokemuksen muistisairaalle läheisellesi tai ystävällesi?

Muistiliikkuja-hanke; muistisairaiden ja läheisten liikkuminen, liikunnan ohjaus ja neuvonta
Lähteet
Baek JE, Jung JH, Shin HJ, Kim SH, Sung SY, Park SJ, Hahm SC, Cho HY, Lee MG. Effects of Forest Healing Anti-Aging Program on Psychological, Physiological, and Physical Health of Older People with Mild Cognitive Impairment. Int J Environ Res Public Health. 2022 Apr 16;19(8):4863. doi: 10.3390/ijerph19084863.
Immerse Yourself in A Forest For Better Health. n.d. Department of Environmental Conservation. Viitattu 20.3.2025. https://dec.ny.gov/nature/forests-trees/immerse-yourself-for-better-health.
Sitra & Kantar TN. 2021. Suomalaisten luontosuhteet. Tutkimusraportti. Viitattu 20.3.2025. https://www.sitra.fi/app/uploads/2021/12/suomalaisten_luontosuhteet_tutkimusraportti_v2.pdf.
Stier-Jarmer M, Throner V, Kirschneck M, Immich G, Frisch D, Schuh A. The Psychological and Physical Effects of Forests on Human Health: A Systematic Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Int J Environ Res Public Health. 2021 Feb 11;18(4):1770. doi: 10.3390/ijerph18041770.