Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta

Terveelliset elintavat suojaavat monilta sairauksilta. Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja uni sekä riittävä liikkuminen ovat avaintekijöitä oman terveyden ylläpitämisessä.

Aivo- ja sydänterveys kulkevat käsikädessä

Terveelliset elintavat suojaavat monilta sairauksilta. Sydänterveyteen vaikuttavat samat tekijät, kuin aivojen terveyteen. Riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin voidaan ehkäistä ja pienentää terveellisillä elintavoilla ja asianmukaisella hoidolla.

Tutkimustulokset vahvistavat, että elintavoilla on suuri merkitys muistisairauksien kehittymisessä. Suomalaisten terveyden keskeisimpiä riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, kolesteroli, lihavuus ja tyypin 2 diabetes.

Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja uni sekä liikkuminen ovat sydän- ja verisuoniterveyden avaintekijöitä. Niiden avulla voidaan myös ehkäistä ja hoitaa verisuonten hyvään toimivuuteen sekä kolesterolin, ylipainon ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.

Korkea verenpaine ja kolesteroli lisäävät riskiä muistisairauksiin ja moniin sydän– ja verisuonisairauksiin.

Verenpaine ja kolesteroli

Jotta verisuonet pysyvät elastisina ja toimivina, on hyvä seurata aika ajoin omaa verenpainetasoa sekä mittauttaa veren rasva- ja sokeriarvoja. Korkea verenpaine ja niin sanottu huono kolesteroli lisäävät riskiä paitsi muistisairauksiin, myös moniin muihin sydän– ja verisuonisairauksiin.

Ravinnossa huomiota kannattaa kiinnittää rasvan laatuun, sillä pehmeät eli tyydyttämättömät rasvat ovat verisuonien kannalta paras vaihtoehto.

Painon hallinta ja diabeteksen ehkäisy 

Monien sairauksien yksi merkittävin riskitekijä on ylipaino. Ylipainosta puhutaan, kun painoindeksi on yli 25 kg/m² tai enemmän. On hyvä kuitenkin muistaa, että iäkkäille ei suositella painon pudottamista, kuin tarkassa seurannassa. Lihasten surkastuminen lisää kaatumisvaaraa ja lisäksi alhainen painoindeksi saattaa lisätä iäkkään riskiä sairastua muistisairauteen.

Myös tyypin 2 diabeteksen ehkäisy liittyy painon, verenpaineen ja kolesterolin hyvään tasapainoon. Pitämällä huolta näistä tekijöistä voidaan pienentää muistisairauksien ja kognitiivisen (tiedonkäsittelyn) heikentymisen riskiä.