Liikkuminen
Liikkuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen edistää aivoterveyttä ja ylläpitää muisti- ja tiedonkäsittelytoimintoja.
Liikkuminen tukee aivoterveyttä monin tavoin. Se laskee muun muassa verenpainetta ja haitallisen kolesterolin määrää sekä ehkäisee tyypin 2 diabetesta. Liikkuminen lisää myös aivojen verenkiertoa, aktivoi aivosoluja ja tehostaa niiden välisiä yhteyksiä. Lisäksi säännöllinen ja monipuolinen liikuntaharjoittelu kasvattaa aivojen muistikeskuksen eli hippokampuksen kokoa ja siten virkistää ja parantaa muistia. Liikunnalla voidaankin ehkäistä tai siirtää muistisairauteen sairastumista ja hidastaa jo alkaneen muistisairauden etenemistä.
Liikkumisen lisääminen on pieniä tekoja ja arkisia valintoja. Istumisen ja makaamisen tauottaminen usein, kotityöt, ulkoilu ja kävellen tehdyt asiointimatkat aktivoivat aivoja ja piristävät mieltä ja siten tukevat aivojen hyvinvointia.
Liikkumisen positiiviset vaikutukset aivoterveyteen vahvistuvat, kun viikkoon lisää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa, tasapainoa ja koordinaatiota parantavia harjoitteita, kuten raskaampia siivous- ja pihatöitä, kävelyä erilaisissa maastoissa, uintia, kuntosaliharjoittelua ja tanssia.
Katso lisää arkiaktiivisuuden edistämisestä ja liikuntaharjoittelusta Muistiliiton Aktiivinen arki tuo voimaa ja virkeyttä -materiaalista.
Hyvä liikuntamuoto on itselle mielekäs laji tai harrastus, jota jaksaa jatkaa säännöllisesti. Harjoitteiden tulisi myös olla turvallisia sekä asteittain haastavampia ja kuormittavampia.
Muista myös nämä
- Hyvä fyysinen kunto ja liikkumiskyky mahdollistavat osallistumista itselle tärkeisiin, elämänlaatua ylläpitäviin harrastuksiin ja toimintaan.
- Säännöllinen ja monipuolinen liikuntaharjoittelu vähentää kaatumisriskiä ja kaatumisista aiheutuvia vammoja, kuten lonkkamurtumia.
- Jos sinä tai läheisesi on kaatunut, tai jos koet tasapainon tai kävelyn haasteita tai kaatuminen huolestuttaa, ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, sillä kaatumisia voidaan tehokkaasti ehkäistä. Lisätietoa kaatumisen ehkäisystä Kaatumisseula.fi-verkkosivuilta.
- Jos liikkumisen aloittaminen tai jatkaminen tuntuu vaikealta, voit saada tukea ja neuvontaa liikkumiseen oman alueesi liikuntapalveluista.
- Käänny ammattilaisen puoleen myös, jos eksyminen tai liikunnan aiheuttama kipu huolestuttavat. Tietoa oman alueesi mahdollisista liikuntaneuvontapalveluista löydät Liikuntaneuvonta.fi-verkkosivustolta.