Aivoterveys työelämässä
Huolehdi kognitiivisesta ergonomiasta. Etsi vastapainoa työlle. Vältä multitaskausta.
Kognitiivinen toimintakyky kuvaa ihmisen tiedonkäsittelyä, kuten muistia, tarkkaavaisuutta ja oppimiskykyä. Kognitiivinen ergonomia tarkoittaa työn suunnittelua, johon kuuluu työvälineiden, -ympäristöjen ja -tapojen yhteensovittaminen ihmisen tiedonkäsittelykykyihin ja –rajoituksiin.
Aivojen kuormittuminen on aina yksilöllistä eikä siihen vaikuta vain työn määrä tai työympäristö, vaan myös tarpeet, tunteet, motiivit ja persoonallisuus, sekä yksilöllinen suhtautuminen vastoinkäymisiin. Lisäksi stressiin, uneen, mielialaan, terveydentilaan ja päihteiden käyttöön liittyvät tekijät vaikuttavat kuormittumiseemme. Terveellinen ruoka ja liikunta tukevat hyviä aivoterveellisiä valintoja. Aivoterveyttä voi vahvistaa pohtimalla näiden tekijöiden osuutta omassa elämässä ja tekemällä muutoksia parempaan, vaikka vähitellen.
Aivot tarvitsevat sekä haastetta että lepoa
Hetkellinen stressi kuuluu elämään ajoittain. Sillä tarkoitetaan ihmisen omia kokemuksia kuormittavissa tilanteissa. Jos työpäivä sisältää paljon esim. tietokoneella työskentelyä tai aivoja haastavia tehtäviä, kannattaa vapaa-ajalla valita juuri päinvastaista tekemistä.
Jokaisen on hyvä löytää omassa elämässään kuormituksen ja palautumisen tasapaino. Hyvä keino on etsiä mieluista tekemistä, erilaisia harrastuksia ja tehdä asioista yhdessä muiden kanssa. Yhdessä harrastaminen ja tekeminen aktivoivat aivoja laajastija sosiaaliset kontaktit tuovat usein myös hyvää mieltä.
Valitse mihin keskityt
Aivot ovat sopeutuvaiset ja toimivat rankassakin paineessa – ainakin jonkin aikaa. Multitaskaus, eli monen asian yhtäaikainen tekeminen, voi sujua hetkellisesti. Aivoja ei kuitenkaan ole luotu tällaiseen, vaan heikommalle jää aina jokin samanaikaisesti tehty asia. Tällainen tekeminen on aivoille vaativaa ja rasittavaa, eikä se pidemmän päälle ole hyväksi.
Kognitiivinen toimintakyky häiriintyy herkästi sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä, joskus myös silloin kun kuvittelee hyvin pärjäävänsä paineen keskellä. Vaikutukset voivat näkyä kuitenkin vasta myöhemmin esimerkiksi nukahtamisen ja nukkumisen vaikeutena ja sitä kautta väsymyksenä tai työuupumuksena.
On hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään keinoja, joilla parantaa omaa aivoterveyttään ja työssä jaksamistaan. Ohessa lista asioista, joita voi pohtia myös työyhteisön kanssa yhdessä:
Muistin ja työn 10+1 teesiä
- Varmista työsi rajat
- Vähennä tietotulvaa
- Luo toimivat työstrategiat
- Anna aikaa ammattitaidon ylläpitämiselle
- Hallitse keskeytyksiä
- Anna työrauha myös muille
- Käytä muistin apuvälineitä
- Älä lisää kuormitustasi
- Luo avoimuuden kulttuuria
- Ylläpidä positiivista ilmapiiriä
- Yhdistä liikunta ja työ