Aivoterveellinen ruokavalio

Aivoterveellinen ruokavalio on kokonaisuus, jossa yksittäisillä ruoka-aineilla on vain pieni merkitys.

Aivoterveellinen ruokavalio perustuu monipuoliseen ja säännölliseen ruokailuun. Ravinnosta saatavat hyödyt pienentävät riskiä sairastua muistisairauksiin, sydän – ja verisuonisairauksiin ja muihin sairauksiin. Ne vaikuttavat myös jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin. Hyvä pohja aivoterveelliselle ruokavaliolle saadaan kansallisia ravitsemussuosituksia noudattamalla.

Aivot käyttävät energiaa toimiakseen

Terveellinen ruokavalio on yhteydessä siihen, millaista ravintoa aivot saavat. Tutkimukset osoittavat, että aivoterveellinen ruokavalio vähentää useita terveyteen liittyviä riskejä. Aivoja, verisuonia ja sydäntä suojaavaan ruokavalioon kuuluu kasviksia, hedelmiä, kalaa, marjoja ja täysjyväviljasta valmistettuja tuotteita.

Runsas tyydyttyneiden rasvojen saanti on haitallista, sillä se voi aiheuttaa valtimoiden ahtautumista myös aivoissa. Aivot tarvitsevat hyviä rasvoja, joiden saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä elimistö käyttää näitä suoja -ja rakennusaineena monenlaisissa prosesseissa. Ne ovat tärkeä osa muistisairauksien riskien pienentämistä. Tällaisia hyviä rasvoja sisältävät pähkinät, siemenet, kasviöljyt sekä rasvaiset kalat. Lisäksi tarvitaan D-vitamiinia suositusten mukaisesti.

Hyvä tietää erityiskysymyksissä

Erilaisissa sairauksissa, erityisruokavalioissa ja ikääntyessä ravitsemussuosituksia sovelletaan aina tilanteen mukaan. Myös lääkkeet voivat vaikuttaa joidenkin ruoka-aineiden imeytymiseen ja yhteisvaikutuksiin. Tällaisissa tilanteissa neuvoa ja ohjeita voi kysyä hoitavalta taholta, apteekista tai ravitsemusneuvojalta.

Aivot tarvitsevat hyviä rasvoja. Ne ovat tärkeä osa muistisairauksien riskien pienentämistä.

Tee pieniä muutoksia kerrallaan

Aivoterveellinen ruokavalio koostuu monesta eri tekijästä. Yksittäisillä ruoka-aineilla on vain pieni merkitys. Kokonaisuus ja säännöllisyys on tärkeämpää ja muutoksia kannattaa tarvittaessa tehdä vähitellen esim. vähentämällä suolaa, sokeria, muuttamalla rasvojen laatua tai lisäämällä vihannesten määrää.

Ruokailu ja ruuan valmistus on myös usein sosiaalinen tapahtuma ja tärkeä yhdessäolon hetki. Kutsu ystäviä syömään, tehkää ruokaa yhdessä tai lähtekää yhdessä ulos syömään.

Herkuttelu ja hyvästä ruuasta nauttiminen tekee aivoille hyvää, kun muistaa hyvät ja terveelliset arjen valinnat.