Lepo ja uni

Hyvän yöunen merkitystä aivoterveydelle ei voi korostaa liikaa. Laadukas yöuni – tai sen puute – vaikuttaa kykyymme käsitellä ja tallentaa tietoa, ajatella, ratkoa ongelmia ja pohtia luovasti.

Muistaminen ja oppiminen edellyttävät riittävää lepoa ja unta. Uni on tärkein keinomme pitää huolta aivojen hyvinvoinnista.  Jos herää aamulla virkeänä ja kokee elämänlaatunsa hyväksi, kyseessä ei ole välttämättä hoitoa edellyttävä unettomuus.

Tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään. Sen sijaan pitkään jatkunut unettomuus suurentaa sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.

Mitä aivoissamme tapahtuu unen aikana

Unen aikana aivot täydentävät energiavarastojaan, latautuvat ja tallentavat päivän aikana saatua tietoa. Tutkimuksien mukaan unen aikana koko kehomme palautuu ja aivomme puhdistuvat. Järjestelmä poistaa päivän aikana kertyneitä haitallisia ainesosia.

Unen laatu

Unen laatu on sen pituutta tärkeämpi tekijä. Yhtäjaksoinen ja riittävän pitkä yöuni antaa aivoille aikaa riittävään palautumiseen. Se parantaa kykyämme käsitellä ja tallentaa tietoa, ajatella, ratkoa ongelmia ja pohtia luovasti.

Lisäksi laadukas ja riittävä uni vähentää riskiä sairastua muistisairauteen ennaltaehkäisemällä sokeriaineenvaihdunnan, ylipainon, sydän -ja verisuonitautien ja masennuksen syntymistä sekä lisäämällä vastustuskykyä.

Työikäisillä ja iäkkäillä uniongelmat ovat yleisiä. Työikäisillä ne liittyvät usein työstressiin, elämäntilanteisiin tai epäsäännöllisiin työaikoihin. Iäkkäillä myös elämäntilanteet, kuten eläkkeelle jäänti tai monenlaiset sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat. Mielen päällä on paljon asioita tai huolia, jotka saattavat pitkittää nukahtamista tai häiritä unen laatua.

Ensisijaisesti yritetään aina etsiä ensin lääkkeettömiä keinoja ja vasta sitten pohtia mahdollisia lääkkeitä tilanteisiin avuksi.

Laadukas uni vaikuttaa myönteisesti ajatteluun, tiedonkäsittelytaitoihin ja kykyymme ratkaista ongelmia.

Arvosta itseäsi – arvosta nukkumista

Aivot sopeutuvat helposti erilaisiin tilanteisiin. Väsynyt ihminen ei aina tunnista olevansa väsynyt tai nukkuvansa liian vähän. Pitkällä aikavälillä tämä näkyy kuitenkin monella elämänalueella ja terveydessämme.

Unihäiriöt ovat lisääntyneet ja siksi on hyvä pohtia ja arvostaa unen merkitystä omassa elämässään. Unella voi edistää terveyttään monin tavoin.  Ota tavoitteeksi parantaa ja kehittää unta ja nukkumista, jos tunnet, ettei yöuni ole riittävää.

Vinkkejä hyvään yöuneen

  • Huolehdi, että rauhoitat päivän kulkua iltaa kohti.
  • Raikas ja viileä ilma makuuhuoneessa auttaa nukahtamaan.
  • Sulje kännykkä ja älylaitteet jo hyvissä ajoin.
  • Pieni ja kevyt iltapala, kirja, rentouttava musiikki tai meditaatiohetki ennen sänkyyn menoa rauhoittavat .
  • Lääkkeettömiä keinoja löytyy, jos nukahtaminen on vaikeaa.
  • Alkoholi ennen nukkumaan menoa vaikuttaa unen laatuun.
  • Päivällä voi lyhyesti torkahtaa, liian pitkät unet vaikuttavat nukahtamiseen ja yöunen laatuun.