Suomessa ei ole varauduttu muistioireisten ja muistisairaiden kasvavaan määrään. Muistiystävällisen asumisen tulisi olla luonnollinen osa kuntien ja asuinalueiden kehittämistä.
Vuonna 2040 Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta ihmistä, joista noin 500 000 kärsii muistioireista tai muistisairaudesta. Suurin osa heistä asuu tavallisilla asuinalueilla ja samoissa kodeissa kuin ennen sairautta.
Muistiystävällinen asuminen tarkoittaa hyvää elämää tavallisissa asuinympäristöissä myös muistioireiden edetessä – kodissa, taloyhtiössä, pihapiirissä ja lähialueella.
Hyvin suunniteltu asuinympäristö tukee toimintakykyä, auttaa asukasta selviytymään arjessa ja ehkäisee sairauden aiheuttamia rajoitteita.
Jyväskylän Kuokkalan sydämessä sijaitseva Yrjö ja Hanna -säätiön Kalon-kortteli on uudenlainen asumisen malli, joka yhdistää sukupolvia ja luo turvallisen ympäristön myös muistioireisille.
Kalonin ytimessä on ajatus kodin laajentumisesta yhteisöksi. Se ei ole vain paikka asua, vaan ympäristö, jossa ikääntyminen on turvallista ja merkityksellistä mahdollisimman pitkään.
Korttelin Maija-seniorivuokratalo on kehitetty erityisesti muistiystävälliseen asumiseen. Maijan toteutus sai alkunsa Aalto-yliopiston MonIA-hankkeessa (2022–2023) ja siitä on kehitetty Suomen edistyksellisin muistiystävällisen asumisen malli.
Maija tarjoaa rakenteellisia ja toiminnallisia ratkaisuja muistiystävälliseen asumiseen. Maijassa on 35 eri kokoista asuntoa, yhteisötila, liikuntatila, verstas ja sauna oleskeluineen.
Talon tila- ja sisustusratkaisut tukevat asukkaan turvallista arkea. Maijassa korostuvat mm. selkeät kulkureitit, hahmotettavat tilat ja ymmärrettävät ympäristöt niin talossa sisällä kuin pihapiirissä. Talon kuntouttava muistiyhteisöllisyyden malli tukee, aktivoi ja ylläpitää asukkaiden toimintakykyä. Kehitystyötä tehdään yhdessä Keski-Suomen Hoiva-säätiön ja alueellisten toimijoiden kanssa.
Kalonin Maijaa on esitelty ympäristöministeriön rahoittamassa julkaisussa ”Miten sinä asuisit? Unohtumattomia ratkaisuja muistiystävälliseen asumiseen” (Välikangas, Katariina & Verma, Ira 2025). Kaloniin voi sopia myös tutustumisen.
Johtava asiantuntija
Katariina Välikangas
katariina.valikangas@yrjojahanna.fi