Kuntoutus

Kuntoutus on suunnitelmallista ja monialaista, usein pitkäjänteistä toimintaa, jonka tavoitteena on auttaa kuntoutujaa hallitsemaan muuttunut elämäntilanne.

Kuntoutus tukee muistisairaan itsenäistä elämää

Kuntoutus keskittyy kuntoutujan, eli muistisairaan, tarpeisiin ja tavoitteisiin. Ammattilaisten tuki auttaa kuntoutujaa ylläpitämään tai parantamaan toimintakykyä tai hidastamaan muistisairaudesta johtuvaa toimintakyvyn heikentymistä. Kuntoutus sisältää myös kuntoutujan ympäristön arviointia ja muokkaamista.

Kuntoutuksen tavoitteena on vahvistaa kuntoutujan ja hänen läheistensä voimavaroja, tukien itsenäistä elämää, osallisuutta yhteiskunnassa ja mahdollisesti työssä jatkamista. Kuntoutus on osa sosiaali- ja terveyspalveluja, ja se vaatii eri toimijoiden oikea-aikaista ja hyvää yhteistyötä. Kuntoutuksella pyritään vaikuttamaan muistisairaan ihmisen toimintakyvyn eri osa-alueisiin.

Kuntoutussuunnitelma

Kuntoutussuunnitelma on yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa laadittu henkilökohtainen suunnitelma, johon on kirjattu palvelut ja toiminta, joiden avulla voidaan tukea toimintakyvyn säilymistä ja kuntoutumista. Jokaisella muistisairaalla ihmisellä tulisi olla kuntoutussuunnitelma, jota päivitetään säännöllisesti. Päivitettyjen Käypä hoito- suositusten mukaan kuntoutussuunnitelma tulee tarkastaa 6–12 kuukauden välein sairauden edetessä (Muistisairaudet: Käypä hoito-suositus, 2023).

Kuntoutustarpeen arviointi on hyvä tehdä heti diagnoosin jälkeen. Aloitteen kuntoutukseen hakeutumisesta voi tehdä myös sairastunut itse. Kuntoutussuunnitelma voi olla osa laajempaa hoito- ja palvelusuunnitelmaa.

 

Hyvä kuntoutussuunnitelma pitää sisällään

• Kuvaus tilanteestasi: sairaus/vamma, tiiviisti sairauden alkuvaihe, kehitys ja oireet, apuvälineet, lääkitys ja muut yksilölliset asiat

• Elämäntilanne (asuminen, läheiset jne.)

• Ajankohtainen toimintakyky (vahvuudet ja haasteet)

• Kuntoutumisen päätavoitteet sekä konkreettiset keinot niiden saavuttamiseksi

• Tarvittavat palvelut perusteluineen, sinulle merkitykselliset, konkreettiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet sekä kuntoutuksen ajoitus, kesto, jaksotus, tiheys yms

• Tarvittaessa perustelut omaisen tai muun läheisen osallistumiselle kuntoutukseen

• Muiden tahojen järjestämät palvelut ja verkostoyhteistyö

• Seurannan ja sen vastuuhenkilöt sekä kuntoutussuunnitelman laatimiseen osallistuneet henkilöt ja yhteystiedon, johon sinä, terapeuttisi tai Kela voi olla yhteydessä, jos tarvitaan suunnitelman muutosta, verkostoyhteistyötä tai lisätietoja.