Suunniteltujen STEA-avustusten leikkausten vuoksi vuosi 2025 käynnistyy Uudenmaan Muistiluotsissa historiallisena. Ensimmäistä kertaa toimintaamme vähennetään. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkossa 10 muistiohjaajan sijaan yhdeksää. Muistiohjaajat tekevät meillä asiakastyötä, joten yhden muistiohjaajan vähentäminen tarkoittaa väistämättä asiakkaille tarjottavan toiminnan vähenemistä. Toivomme, että pahinta mitä tapahtuu, on se, että asiakkaalla matka ryhmään pitenee, mutta voimme silti tarjota tukea ja toimintaa tarpeiden mukaan.
Lähdemme alkavaan vuoteen ilolla ja innostuksella, vaikka muutos ei mukava olekaan. Tämä on kuitenkin hyvä hetki miettiä tarkemmin omaa tekemistämme. Pohdimme, mikä on oleellista ja tärkeintä säilyttää. On ollut hienoa, että olette jaksaneet ahkerasti vastata meidän palautekyselyihin ja kertoa, mikä teille on tärkeää. Olemme saaneet viime vuonna satoja vastauksia, joista pystyy jo hyvin vetämään johtopäätöksiä. Palautteista löytyy myös perustelut rahoittajalle, miksi tähän työhön kannattaa rahaa antaa jatkossakin. Tällaisena aikana palautteiden merkitys kasvaa. Suuri kiitos jokaiselle palautetta jättäneelle.
Palautteita selatessa löytyy järjestötyön ydin. Monet vastaukset liittyvät joko suoraan yksinäisyyteen (”olen yksinäinen ja tarvitsen tätä toimintaa”) tai siihen yksinäisyyden tunteeseen, joka liittyy perheen kriisiin sairauden kohdatessa (”helpotti, kun löysin toisia, joilla oli sama tilanne”). Tärkeintä monelle onkin oma porukka, ryhmä, jossa voi kertoa asioista rehellisesti ja kenenkään tuomitsematta. On se sitten arjen haasteet muistisairaan kohtaamisessa tai tarvittavien etuuksien löytäminen. Myös yhteistyökumppanit korostavat Uudenmaan Muistiluotsin tärkeää tehtävää lisätä tietoa alueen asukkaille. Hyvinvointialueiden palveluohjaajat kuvaavat, että UML:n toiminnassa mukana olevia on helpompi ohjata, koska heillä on tietoa enemmän kuin henkilöillä, jotka eivät ole vielä saaneet pohjatietoa muistisairauksista.
Yleisin kiitos tulee siitä avusta ja tuesta, mitä arkeen on saatu. Suurimmat haasteet ovat arjessa usein hyvin konkreettisia ja se onkin se kohta, jossa järjestöjen kuuluu olla tukena. 99 % vastaajista on sitä mieltä, että vertaisilta saatu tuki on merkityksellistä ja ryhmä tukee arjessa jaksamista. Kaiken kaikkiaan tyytyväisyys vertaistukitoimintaan on ollut tasaisesti jatkuvassa kasvussa korona-aikojen etäyhteyksien jälkeen, mikä on ymmärrettävää. Ihmiset tarvitsevat kohtaamisia. Yhteen tuleminen on tärkeää meille jokaiselle. Moni vastaaja tunnistaa lisäksi, että järjestöjen tarjoama toiminta on ainutlaatuista. Tällaista ei kukaan muu tarjoa. Sillä on oma paikkansa ja tehtävänsä.
Palautetta jättäneet kokevat saavansa omaan tilanteeseensa perspektiiviä, kun ryhmissä on mahdollisuus käydä läpi kaikkea, mitä muistiperheiden elämään voi kuulua. Vaihtuvat aiheet ja myös toivon kannattelu yhdessä ryhmän kanssa on tärkeitä, voimavaroja antavia elementtejä monen vastaajan kommenteissa. Vastauksissa toistuu se, miten tärkeää on kaiken keskellä ymmärtää se, että elämä on nyt tällaista, mutta siitä voi tehdä parasta mahdollista silti.
Ymmärrätte varmasti, miksi usein tuntuu, että asiakkaat paitsi näyttävät tietä, ovat suurimpia opettajia siitä, miten vaikeuksienkin keskellä löytää rauhan ja iloa elämään. Tämän ajatuksen kanssa on hyvä lähteä kanssanne uuteen vuoteen ja toimintakauteen!
terveisin Sanna, toiminnanjohtaja