Kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöt, mukaan lukien Muistiliitto, kannustavat kuntia vahvistamaan soveltavan liikunnan asemaa alueillaan. Soveltava liikunta (aikaisemmin käytetty termiä erityisliikunta) on suunnattu henkilöille, joilla on vamman, sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi vaikeuksia osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan, kuten toimintarajoitteiset, pitkäaikaissairaat sekä ne yli 65-vuotiaat henkilöt, joiden toimintakyky on heikentynyt selvästi.
Kannanotossaan järjestöt nostavat esille kuusi toimenpidettä, joiden avulla ne kannustavat kuntia ylläpitämään ja kehittämään soveltavan liikunnan edellytyksiä. Toimenpide-ehdotukset kattavat muun muassa soveltavan liikunnan ryhmien tarjonnan ja omaehtoiseen liikkumiseen kannustavien etuuksien myöntämisen erityisryhmille sekä avustusten, tilojen, välineiden ja ohjaajien tarjoamisen soveltavaa liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Lisäksi tulee vahvistaa yhteistyötä sekä varmistaa palveluketjujen toimivuus hyvinvointialueiden ja lähikuntien välillä.
Muistisairaiden näkökulmasta tärkeää on kiinnittää huomiota muun muassa kevyen liikenteen väylien, ulkoilureittien sekä sisä- ja lähiliikuntapaikkojen esteettömyyteen ja muistiystävällisyyteen. Selkeät opasteet, looginen tilasuunnittelu ja ennakoitava ympäristö tukevat muistisairaiden hahmottamista ja turvallisuuden tunnetta sekä mahdollisuuksia toimia liikuntaympäristöissä.
Lisäksi liikunnanohjaajien ja muiden ammattilaisten osaamisen ja koulutuksen lisääminen muistisairauksien yksilöllisistä oireista ja kohtaamisesta sekä ylipäätään soveltavan liikunnan tarpeista tukee osallistumista ja yhdenvertaisuutta. Palveluiden kehittämisessä on tärkeä kuulla myös soveltavan liikunnan kohderyhmien edustajia.
Kannanotossaan järjestöt tuovat esiin huolensa kuntien soveltavan liikunnan tilasta ja tulevaisuudesta. Järjestöt muistuttavat, että soveltava liikunta ei ole vain strateginen valinta, vaan YK:n vammaisyleissopimuksen (2016/30§) mukaisesti kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen osallistumiseen urheiluun ja vapaa-ajantoimintaan.
Soveltavan liikunnan edellytysten ja palveluiden kehittäminen on keskeinen askel kohti avoimempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Se myös parantaa merkittävästi toimintarajoitteisten ja pitkäaikaissairaiden hyvinvointia ja osallisuutta, järjestöt korostavat kannanotossaan.