Rehabiliteringsformer

Målet med rehabilitering är att stödja befintlig funktionsförmåga och bromsa sjukdomens effekter. Det finns olika former av rehabilitering.

Det finns olika former av rehabilitering. Utöver rehabiliteringskurser som ordnas av FPA och rehabilitering som genomförs av välfärdsområdena, kan en aktiv vardag upprätthålla funktionsförmågan i alla sjukdomens faser och stödja psykiskt välbefinnande. Att delta i minnesföreningens aktiviteter eller dagverksamhet stödjer också funktionsförmågan, erbjuder variation i vardagen och möjliggör socialt umgänge med andra – inte minst genom kamratstöd.

Att upprätthålla funktionsförmågan på egen hand innebär också att ta hand om sin rörelseförmåga.

Målinriktad rehabilitering är en del av sjukdomens behandling. Den ordnas av olika aktörer i olika miljöer, såsom rehabiliteringscenter, polikliniker, privata tjänsteleverantörer eller i hemmiljö. Rehabiliteringstjänster kan inkludera exempelvis undersökningar för att utreda rehabiliteringsbehov, rehabiliteringshandledning, hjälpmedelstjänster, olika terapier (fysio-, ergo-, närings- och talterapier) samt rehabiliteringskurser.

FPA rehabiliteringsformer

Anpassningsträning

FPA anpassningsträningskurser är en form av rehabilitering för personer som befinner sig i ett tidigt skede av en minnessjukdom och deras närstående. Målet med anpassningsträningen är att hjälpa den minnessjuka och deras närstående att hantera de livsförändringar som sjukdomen medför och att leva ett så gott liv som möjligt trots sjukdomen. Kurserna anordnas för personer som insjuknat antingen över eller under 68 års ålder. Den minnessjuke deltar vanligtvis i anpassningsträningen tillsammans med en närstående, och en läkarutlåtande (B) som styrker behovet av rehabilitering krävs som bilaga till ansökan. Utlåtandet får inte vara äldre än ett år. Anpassningsträningskursen är kostnadsfri. Information om anpassningsträning för personer med minnessjukdom och hur man ansöker finns på FPA webbplats. Kurser i anpassningsträning för personer med minnessjukdom erbjuds till slutet av 2024.

Mer information om anpassningsträningskurser för personer med minnessjukdom finns i FPA broschyr (pdf).

Rehabiliteringskurser för närståendevårdare

FPA anordnar rehabiliteringskurser för närståendevårdare med målet att stödja deras ork och välmående. Rehabiliteringskurserna erbjuds både som parkurser och som individuella kurser. På parkurserna kan närståendevårdaren och den vårdade delta tillsammans. Ansökan görs via FPA; inget läkarintyg krävs som bilaga till ansökan, och den närstående till den minnessjuka behöver inte vara en officiell närståendevårdare. Information om rehabiliteringskurser för närståendevårdare och hur man ansöker finns på FPA webbplats.

Mer information om rehabiliteringskurser för närståendevårdare finns i FPA broschyr (pdf).

Multidisciplinär individuell rehabilitering

FPA erbjuder multidisciplinär individuell rehabilitering för vuxna med neurologiska sjukdomar om sjukdomen är omfattande, med flera olika problem som kräver individuellt planerad och genomförd rehabilitering. Målet med multidisciplinär individuell rehabilitering är att förbättra eller bibehålla exempelvis vardagens smidighet trots sjukdomen. Rehabiliteringen innehåller både individuella och gruppbaserade program. Information om den behovsprövade multidisciplinära individuella rehabiliteringen och hur man ansöker finns på FPA webbplats.

Mer information om den behovsprövade individuella rehabiliteringen finns i FPA broschyr (pdf).

Terapiformer för personer med minnessjukdom

  • Fysioterapi kan fokusera på att stödja rörlighet och balans samt att välja hjälpmedel för förflyttning.
  • Ergoterapi kan fokusera på att underlätta vardagen, till exempel genom att hitta lösningar som stöder minnesfunktionen.
  • Talterapeuter är experter på talproduktion, kommunikation och förebyggande av sväljsvårigheter.
  • Näringsterapi kan vara aktuellt om näringstillståndet behöver utvärderas.

Rehabilitering och verksamhet som stöder funktionsförmågan ordnad av välfärdsområdet

Dagverksamhet för personer med minnessjukdom

Målen för dagverksamheten för personer med minnessjukdom inkluderar att stödja fysisk och kognitiv funktionsförmåga, öka social delaktighet, minska ångest och främja det allmänna välbefinnandet för personer med minnessjukdom och deras närstående. Många välfärdsområden erbjuder dagverksamhet för äldre och/eller personer med minnessjukdom. Dagverksamheten är en gruppaktivitet som syftar till att stödja hemmaboende för personer med minnessjukdom. Dagverksamheten är ofta avgiftsbelagd, kan inkludera måltider och transport är ofta arrangerad. För mer information om dagverksamhet kan man kontakta sitt eget välfärdsområde. Mer information om dagverksamhet finns i en rapport från Minnesförbundet och Sjukvårdens utvecklingsstiftelse (HOTUS) från 2023, som kartlägger den nuvarande situationen för dagverksamhet i Finland.

Hemrehabilitering

Många välfärdsområden har påbörjat hemrehabilitering, där rehabilitering utförs i hemmet under ledning av en fysioterapeut eller ergoterapeut. I vissa områden är även distansrehabilitering möjlig, där vägledning ges via dator, surfplatta eller smartphone. Dessa nya former av rehabilitering kan efterfrågas hos det egna välfärdsområdet. Mer information om rehabilitering finns på www.terveyskyla.fi.

Hemrehabilitering kan även köpas privat från rehabiliteringsföretag. För rehabilitering som utförs i hemmet kan man ha rätt till hushållsavdrag, om terapin ges av en legitimerad fysioterapeut eller ergoterapeut, på samma sätt som annan vård- och omsorgsarbete i hemmet eller fritidshuset. Mer information finns på Skatteförvaltningens webbplats.