Muistivapaaehtoiseksi?

 

Vapaaehtoisena voit tehdä hyvää monella tapaa

— pienikin teko on arvokas!

Tule mukaan

Muistiliitossa ja sen jäsenyhdistyksissä toimii noin 1 400 muistivapaaehtoista ympäri Suomen. Vapaaehtoisena voit tukea muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvointia ja osallisuutta tai levittää tietoa muistisairauksista ja aivoterveydestä. Vapaaehtoistoiminnan kautta olet mukana vaikuttamassa muistisairaiden ja läheisten asemaan yhteiskunnassa. 

Muistivapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi:

  • Ryhmäohjaaja/apuohjaaja on vapaaehtoinen, joka ohjaa muistisairaiden tai läheisten toiminnallisia tai vertaisryhmiä yksin tai yhdessä toisen vapaaehtoisen tai yhdistyksen työntekijän kanssa. Hän on kiinnostunut yhdessä tekemisestä ja ihmisten ryhmämuotoisesta tukemisesta.

  • Muistiaktiivi on valtakunnallisen tai maakunnallisen Muistiaktiiviryhmän vapaaehtoinen, itse muistisairas tai läheinen. Muistiaktiiviryhmien tehtävänä on ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin kysymyksiin valtakunnallisella ja maakunnallisella tasolla. Maakunnalliseen muistiaktiiviryhmään hakeudutaan asiantuntija- ja tukikeskus Muistiluotsin kautta ja valtakunnalliseen oman Muistiyhdistysten suosittelemana.

  • Muistikaveri on vapaaehtoinen, jolla on halu auttaa ja toimia muistisairaan henkilön tukena ja kaverina. Muistikaveri voi olla lenkki-, leivonta-, kudonta-, kauppa-, kirppari-, teatteri-, kalakaveri, kaveri yhteisen ajan ja ajatusten jakamisessa tai paljon muuta.​ Muistikaverilla itsellään on sellainen elämäntilanne, että hänellä on aikaa ja hän kykenee kuuntelemaan ja olemaan kaverina muistisairaalle ihmiselle

  • Vertaislinjavastaaja on vapaaehtoinen, jonka tehtävänä on tarjota kuunteleva korva ja vertaistukea muistisairaan omaishoitajille ja läheisille. Vertaislinja palvelee kuutena iltana viikossa maanantaista lauantaihin – myös jouluna ja juhannuksena.

    Kaikki vastaajat ovat itse aiemmin olleet muistisairaan omaishoitajia ja läheisiä ja kokemansa myötä haluavat tukea muita, nyt samassa tilanteessa olevia läheisiä.

    Vastaajat ovat muistiyhdistyksen toiminnassa mukana olleita henkilöitä, jotka ovat itse osallistuneet vertaisryhmiin ja muuhun keskinäiseen tukeen perustuvaan toimintaan. Vertaispäivystäjäksi hakeudutaan Muistiliiton vastuuhenkilön kautta, oman paikallisyhdistyksen suosittelemana.

  • Aivoterveyslähettiläs on aivoterveyden edistämisestä kiinnostunut ja innostunut vapaaehtoinen. Aivoterveyslähettiläs jakaa tietoa aivoterveyden edistämisestä, muistisairauksien ennaltaehkäisystä ja riskitekijöistä, pitämällä luentoja tai ohjaten esimerkiksi 10 kokoontumiskertaa sisältävää Yhdessä kohti aivoterveyttä -ryhmää.

  • Kokemustoimija on vapaaehtoinen, jolla on omakohtaista kokemusta muistisairautta sairastavana tai muistisairaan läheisenä. Hän on saanut riittävästi etäisyyttä elämäntilanteeseensa ja valmis jakamaan kokemustietoa eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille.

    Kokemustietoa hyödynnetään myös asiakaslähtöisten palveluiden suunnittelussa, arvioinnissa ja kehittämisessä esim. muistisairaan hoitopolussa.

  • Muistikummilähettiläs on muistiystävällisen yhteiskunnan kehittämisestä innostunut vapaaehtoinen, joka järjestää noin tunnin pituisia toiminnallisia muistikummituokioita monenlaisille yleisöille esimerkiksi omaishoitajille, eläkeläisryhmille, opiskelijoille, taksikuskeille, työkavereille, ystäville tai ns. isolle yleisölle. Eli kaikille, jotka haluavat oppia tämän kansalaistaidon: Kuinka muistisairas kohdataan arvostavasti ja lämpimästi.

    Muistikummilähettilään muistikummituokioon osallistuneista tulee muistikummeja. Taustalla on kansainvälinen Dementia Friends -toimintamalli.

  • Tapahtumavapaaehtoinen osallistuu yhdessä toisten vapaaehtoisten ja kanssa muistiyhdistyksen erilaisten tapahtumien ja tempausten järjestämiseen

  • Yhdistyksen luottamushenkilö on yhdistyksen kokouksen tai hallituksen valitsema vapaaehtoinen, hallituksen jäsen, joka nauttii yhdistyksen jäsenistön luottamusta. Luottamushenkilö sitoutuu yhdistyksen arvoihin ja edistäen muistisairauteen sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä oikeuksia.

  • PopUp-vapaaehtoinen voi osallistua esimerkiksi kertaluonteisten tapahtumien, tempausten ja kampanjoiden suunnitteluun ja toteutukseen.

    Useissa muistiyhdistyksissä toimii myös muistikahvilaemäntiä tai -isäntiä, kahvinkeittäjiä, pullanleipojia ja some -päivittäjiä.

Tapoja auttaa on monia — pienikin muistiteko on arvokas

Vapaaehtoistoimintaan voit osallistua juuri sen verran kuin se sinulle itsellesi sopii. Sinulla ei tarvitse olla tietoa muistisairauksista tai toimimisesta muistisairaiden tai heidän läheistensä kanssa. Tai voit olla myös itse muistisairauteen sairastunut tai läheinen. Tärkeintä on halu tehdä hyvää muistisairaiden ja läheisten hyväksi. 

Toimiessasi vapaaehtoisena voit löytää uusia ystäviä ja kokemuksia elämääsi. Tekemällä toisille hyvää saat iloa ja merkityksellisyyttä myös omaan elämääsi.

Vapaaehtoisena toimimiseen saat tehtävään liittyvää koulutusta sekä tukea ja virkistystä. 

Muistiliitossa ja sen jäsenyhdistyksissä toimii noin 1 400 muistivapaaehtoista ympäri Suomen.

Kiinnostuitko vapaaehtoistoiminnasta?

Mikä vapaaehtoistoiminnan muodoista olisi sopivin juuri sinulle? Liity kasvavaan muistivapaaehtoisten joukkoon! Ole yhteydessä lähimpään muistiyhdistykseen ja kysy heidän tarjoamistaan vapaaehtoisuuden muodoista tai ehdota jotakin mitä itse haluaisit muistisairaiden ja läheisten hyväksi tehdä.

Jokaisella hyvinvointialueella toimii maakunnallinen asiantuntija- ja tukikeskus Muistiluotsi, joiden kautta löytyy monenlaista vapaaehtoistoimintaa.

 

 

Lisätietoja

Taina Laakso asiantuntija, järjestötyö 044 727 7402 taina.laakso@muistiliitto.fi

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen, jäsenyhdistysten tuki