Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta
Terveelliset elintavat suojaavat meitä monilta sairauksilta. Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja uni sekä liikunta ovat avaintekijöitä oman terveyden ylläpitämisessä.
Terveelliset elintavat suojaavat meitä monilta sairauksilta. Sydänterveyteen vaikuttavat samat tekijät, kuin aivojemme terveyteen. Riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin voidaan ehkäistä ja pienentää terveellisillä elintavoilla ja asianmukaisella hoidolla.
Tutkimustulokset vahvistavat, että elintavoilla on suuri merkitys muistisairauksien kehittymisessä. Suomalaisten terveyden keskeisimpiä riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, kolesteroli, lihavuus ja diabetes.
Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja uni sekä liikunta ovat avaintekijöitä myös verisuonten hyvään toimivuuteen ja kolesterolin, ylipainon ja diabeteksen ehkäisyyn.
Verenpaine ja kolesteroli
Jotta verisuonet pysyvät elastisina ja toimivina, on hyvä seurata aika ajoin omaa verenpainetasoa sekä mitata kolesteroliarvoja. Korkea verenpaine ja kolesteroli lisäävät riskiä paitsi muistisairauksiin, myös moniin muihin sydän– ja verisuonisairauksiin.
Ravinnossa huomiota kannattaa kiinnittää rasvan laatuun, sillä pehmeät ns. tyydyttämättömät rasvat ovat verisuonien kannalta paras vaihtoehto.
Painon hallinta ja diabeteksen ehkäisy
Monien sairauksien yksi merkittävin riskitekijä on ylipaino. Ylipainosta puhutaan, kun painoindeksi on yli 25 kg/m² tai enemmän. On hyvä kuitenkin muistaa, että iäkkäille ei suositella painon pudottamista, kuin tarkassa seurannassa. Lihasten surkastuminen on riski kaatumisille ja alhainen painoindeksi vaikuttaisi iäkkäillä olevan yhteydessä lisääntyneeseen muistisairauksien riskiin.
Myös diabeteksen ehkäisy liittyy painon, verenpaineen ja kolesterolin hyvään tasapainoon. Pitämällä huolta näistä tekijöistä voidaan pienentää muistisairauksien ja kognitiivisen (tiedonkäsittelyn) heikentymisen riskiä.