Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutus on hyvä keino varautua tulevaisuuteen.
Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Valtakirjassa määritellään asiat, jotka valtuutus kattaa. Valtakirja tulee voimaan vasta erillisen vahvistamispäätöksen jälkeen.
Pätevän valtakirjan tekeminen edellyttää, että tekijä ymmärtää riittävällä tavalla sen merkityksen ja sisällön. Tämä voi olla mahdollista vielä muistisairauden varhaisessa vaiheessa.
Edunvalvontavaltakirjan tekemistä varten ei ole olemassa mallipohjaa, joka sopisi kaikkiin erilaisiin tilanteisiin. Yleensä edunvalvontavaltuutettu määrätään hoitamaan taloudellisia asioita. Valtuutus voi kuitenkin koskea myös vain tiettyä asiaa tai henkilöä koskevia asioita, kuten hoitoa tai asumisesta. Niistä valtuutettu saa tehdä päätöksiä vain, jos valtuuttaja ei kykene ymmärtämään asiaa sen ollessa ajankohtainen. Valtakirjaan voi sisällyttää lisäksi yksilöityjä määräyksiä esimerkiksi lahjoitusten tekemisestä, valtuutetun toiminnan valvomisesta tai tietojen luovuttamista.
Edunvalvontavaltakirjaa säilytetään niin kauan, kunnes tarve sen vahvistamiselle ilmenee. Tehty edunvalvontavaltakirja on suositeltavaa antaa valtuutetulle säilytettäväksi.Jos valtakirjan laatija tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan, valtuutettu pyytää Digi- ja väestötietovirastoa vahvistamaan valtakirjan. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan.
Valtuutus tulee voimaan, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut sen. Suomi.fi-verkkopalvelun uusi opas, edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus tarjoaa kattavat ohjeet edunvalvontaan ja edunvalvontavaltuutukseen liittyviin kysymyksiin.
Edunvalvontavaltuutuksen laatimisessa suositellaan käytettäväksi asiantuntijan apua. Edunvalvontavaltuutuksia laaditaan esimerkiksi asianajo- tai lakitoimistoissa tai oikeusaputoimistoissa (oikeusaputoimistojen yhteystiedot). Ennen edunvalvontavaltuutuksen kirjaamista kannattaa huolella tutustua aiheeseen ja pohtia rauhassa omia toiveitaan.
Onko sinulla kysyttävää?
MUISTINEUVO-tukipuhelin muistisairaille, läheisille sekä muististaan huolestuneille. Puheluihin vastaavat muistialan ammattilaiset.
Avoinna ma, ti ja to klo 12–17 (puhelun hinta operaattorisi hinnoittelun mukaan).
Läheinen, kaipaatko tukea?
VERTAISLINJA-tukipuhelin muistisairaiden läheisille. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut entiset muistisairaiden omaishoitajat.
Avoinna ma–la klo 17-20 (puhelu on maksuton).