Vertaistukea tarvitsee sekä sairastunut että läheinen

Vertaistukea tarvitsee sekä sairastunut että läheinen

26.3.2020

”…jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuaa myös antaa…” Tunnistat varmaan oheisen otteen Pave Maijasen legendaarisesta kappaleesta ”Pidä huolta”. Kappaleen sanoma ei mielestäni ole lainkaan vanhentunut menneinä vuosikymmeninä.

Olen viime päivinä miettinyt sitä, että miten isosti apua voikaan toiselle ihmiselle antaa vertaistuen muodossa. Se, joka on itse avun saanut voi puolestaan jakaa saamaansa eteenpäin.

Se, mikä vertaistuesta tekee monellakin tapaa erityisen, on mielestäni sen moninaisuus -miten monella eri tavalla vertaistukea voikaan tarjota ja saada, niin suunnitellusti kuin spontaanisti!

Vertaistuen taustalla on ihmisen sisäsyntyinen tarve olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa -jakaen ja peilaten toisen ihmisen kokemuksia omiin vastaaviin kokemuksiin ja elämäntilanteisiin. Tunnistan tämän ystävyyssuhteessa parhaan ystäväni kanssa. Vaikka ystäväni onkin ensisijaisesti sydänystäväni, olemme usein toisillemme mitä parhaimpia vertaistukia auttaen toisiamme pahimman tunnemyrskyn yli, kun tilanne on ns. päällä.

Joskus voi olla tilanne, että omat kokemukset ovat vielä niin kipeitä, että on helpompi ilmaista niitä kirjoittaen.

Tällainen 24/7-tyyppinen keskustelupalsta löytyy myös muistiaiheisena. Siellä voi kirjoittaen keskustella niin muistisairaat kuin heidän läheisetkin. Löydät ryhmän osoitteesta www.tukinet.net. Teemat & palvelut -kohdasta avautuu vihreä laatikko, johon voit kirjoittaa sanan muisti. Se avaa ”muisti- ja muistisairaudet” -keskustelupalstan, josta voit valita mieleisesi keskusteluaiheen. Ilman rekisteröitymistä pääset lukemaan keskusteluja, mutta osallistuaksesi keskusteluun on rekisteröidyttävä.

Vertaistuki ja sen tarve, koskee paitsi sairastunutta, myös läheistä. Muistisairaan omaishoitajille ja läheisille suunnattu Vertaislinja palvelee puhelimitse joka ilta numerossa 0800 9 6000. Vastaajina toimivat entiset muistisairaiden omaishoitajat. Ehkä paras kokemus mikä vertaistuesta voi olla, on juuri erään Vertaislinjalle soittaneen kommentti: ”Tämä puhelin on taivaan lahja!”

Uusi vuosikymmen on vaihtunut, mutta Maijasen sanoitus kestää aikaansa -pidetäänhän huolta toisistamme ja yritetään tajuta antaa apua sitä tarvitsevalle.

”Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii
Anna almu sille joka elääkseen sen tarvii
Muista siellä rakentaa missä koti maahan sortuu
Koeta niitä rohkaista jotka päätöksissään horjuu
Sillä jokainen joka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa”

”Pidä huolta luonnosta se susta huolen pitää
Pidä kii päätöksistä niistä voima itää
Muista, vanhukset ei kuulu vanhainkotiin
Toimi niin ettei nuorukaiset joudu uusiin sotiin
Sillä jokainen oka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa”

Kirjoittaja:

Mailis Heiskanen
neuvontakoordinaattori
puh. 050 571 3551
mailis.heiskanen@muistiliitto.fi
Muistineuvo- ja Vertaislinja-puhelinpalveluiden valtakunnallinen koordinaatio, Tukinet-keskustelupalsta, Muistiluotsiverkoston tuki