Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 12.12.2013

G8-maiden huippukokouksen aiheena muistisairaudet

G8-maiden huippukokouksen aiheena muistisairaudet

G8-maiden terveysministerit kokoontuivat Lontoossa 11.12.2013 keskustelemaan, kuinka muistisairauksien aiheuttamaan maailmanlaajuiseen haasteeseen voidaan vastata. Julkilausumassaan ministerit tekivät lupauksen vahvistaa maailmanlaajuista tutkimusyhteistyötä sekä panostaa muistisairauksiin liittyvän stigman, sosiaalisen eristämisen ja pelon vähentämiseen.

Julkilausumassa todetaan, että muistisairaudet koskettavat maailmanlaajuisesti yli 35 miljoonaa ihmistä, ja tämän luvun uskotaan lähes tuplaantuvan aina 20 vuoden välein. Muistisairauksien sosioekonominen taakka on suuri, ja tulee sekin yhä kasvamaan – ainakin, jos ennaltaehkäisyä sekä muistisairaiden ihmisen ja heidän läheistensä elämänlaatua tukevaa hoitoa ei kyetä nykyisestä kehittämään.

G8-maiden terveysministerit tapaavat uudelleen Yhdysvalloissa helmikuussa 2015 yhdessä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa toteamaan tänä aikana tapahtuneen kehityksen tutkimuksen saralla.

Koko julkilausuma on luettavissa täältä (englanninkielinen).

Alzheimer's Disease International: Muistisairauksien maailmanlaajuiset luvut

Muistiliiton kansainvälinen kattojärjestö Alzheimer's Disease International (ADI) julkaisi G8-maiden huippukokouksen yhteydessä 11.12.2013 uudet luvut muistisairauksien esiintyvyydestä sekä niiden aiheuttamasta maailmanlaajuisesta taakasta.

Raportissaan ADI huomauttaa, että ennaltaehkäisyllä voitaisiin välttää jopa 10 % muistisairaus-tapauksista. On siis panostettava kampanjoihin, joissa kiinnitetään huomiota mm. tupakointiin, passiiviseen elämäntapaan, ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen sekä diabetekseen.

Vain 13/193 WHO-maata on tähän mennessä kirjannut kansallisen muistiohjelmansa. ADI esittää toiveen, että kaikki maat - ei vain G8-maat - kunnallisine ja yksityisine sektoreineen sekä muistijärjestöineen ryhtyisivät laajaan yhteistyöhön yhteisen tavoitteen puolesta.

The Global Impact of Dementia 2013-2050 -raportti on luettavissa ADI:n verkkosivuilla.

Suomen kansallinen muistiohjelma on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla.