Muistisairaudet ja kehitysvammaisuus
Kehitysvammaisten henkilöiden eläessä yhä vanhemmiksi monet ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten muistisairaus, koskettavat myös heitä. Toimintakyvyn heikkenemistä tai käytösoireita saatetaan pitää kehitysvammaisuuteen liittyvinä ilmiöinä, eikä niitä siksi aina osata pitää muistisairauksien oireina.
Kehitysvamma saattaa lisätä muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Esimerkiksi Downin oireyhtymä on myös harvinaisen aivojen verisuoniston poikkeavuuden riskitekijä, joka puolestaan johtaa aivoinfarkteihin, altistaen näin halvausoireille sekä verisuoniperäiselle muistisairaudelle. Tutkimusten mukaan yli 60-vuotiailla Down-henkilöillä on kaikilla todettu jokin muistisairaus. Yleisin on Alzheimerin tauti, mutta myös erilaisia vaskulaarisia ja sekamuotoisia muistisairauksia.
Oireiden tunnistaminen ja hoito
Muistisairauden tunnistaminen on usein kehitysvammaisilla vaikeampaa, kuin muulla väestöllä. Oireet sekoittuvat helposti sairauden muihin kehitysvammaisuuden oireisiin ja menetelmien valinnassa täytyy huomioida tutkittavan kehitystaso ja aikaisemmin tehdyt esim. neuropsykologiset tutkimukset. Lievemmin vammaisten tutkimisessa voidaan käyttää yleisesti aikuisille kehitettyjä testejä soveltaen. Tärkeä on kuitenkin tunnistaa mahdolliset muutokset ja oireet sekä tuntea menetelmät, joita käytetään kehitysvammaisten henkilöiden muistisairauksien tutkimisessa.
Lue lisää:
- Tietoa muistisairauksista kehitysvammaisilla (Verneri.net)
- Tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista (TOM-hanke, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry)
- MUISTIKKA -varhaisen tunnistamisen malli kehitysvammaisten henkilöiden muistisairauksien tunnistamiseen (MUISTIKKA-hanke, Pohjois-Savon Muisti ry.)