Kuntoutusmuodot
Kuntoutuksen tavoitteena on tukea olemassa olevaa toimintakykyä ja hidastaa sairauden vaikutuksia. Kuntoutusmuotoja on erilaisia.
Kuntoutusmuotoja on erilaisia. Kelan järjestämien kuntoutuskurssien ja hyvinvointialueen toteuttaman kuntoutuksen lisäksi, aktiivinen arki ylläpitää toimintakykyä kaikissa sairauden vaiheissa ja tukee mielen hyvinvointia. Myös muistiyhdistyksen toimintaan tai päivätoimintaan osallistuminen tukee toimintakykyä, tarjoaa vaihtelua arkeen ja mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä toisten kanssa –vertaistukea unohtamatta.
Omatoimista toimintakyvyn ylläpitämistä on myös liikkumiskyvystä huolehtiminen. Liikkumisesta voit lukea lisää verkkosivujen LIIKKUMINEN-osiosta.
Tavoitteellinen kuntoutus on osa sairauden hoitoa. Sitä järjestävät eri tahot erilaisissa ympäristöissä, kuten kuntoutuskeskuksissa, poliklinikoilla, yksityisillä palveluntuottajilla tai kotiympäristössä. Kuntoutuksen palveluja ovat esimerkiksi kuntoutustarvetta selvittävät tutkimukset, kuntoutusohjaus, apuvälinepalvelut, erilaiset terapiat (fysio-, toiminta-, ravitsemus- ja puheterapiat) ja kuntoutuskurssit.
Kelan kuntoutusmuodot
Sopeutumisvalmennus
Kelan sopeutumisvalmennuskurssit ovat muistisairauden varhaiseen vaiheeseen tarkoitettu kuntoutusmuoto muistisairauteen sairastuneelle ja hänen läheiselleen. Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on auttaa muistisairasta ja hänen läheistään selviytymään sairauden aiheuttamasta elämänmuutoksesta ja elämään mahdollisimman hyvää elämää muistisairaudesta huolimatta. Kursseja järjestetään yli 68 -vuotiaana tai alle 68 -vuotiaana sairastuneille. Sopeutumisvalmennukseen muistisairas osallistuu yleensä läheisensä kanssa ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto (B), jossa todetaan kuntoutuksen tarve. Lausunnon laatimisesta saa olla kulunut korkeintaan vuosi. Sopeutumisvalmennuskurssi on maksuton. Tietoa muistisairaiden sopeutumisvalmennukseen ja sille hakemisesta Kelan verkkosivuilta. Muistisairaiden sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään vuoden 2024 loppuun.
Lisätietoa muistisairaiden sopeutumisvalmennus kursseista Kelan esitteessä (pdf).
Omaishoitajien kuntoutuskurssit
Kela järjestää omaishoitajien kuntoutuskursseja, joiden tavoitteena on tukea omaishoitajan jaksamista. Kuntoutuskursseja järjestetään sekä parikursseina että yksilökursseina. Parikursseilla
omaishoitaja ja hänen hoidettava voivat osallistua yhdessä. Kurssille haetaan Kelan kautta; hakemuksen liitteeksi ei tarvita lääkärintodistusta, eikä muistisairaan läheisen tarvitse olla virallinen omaishoitaja. Tietoa omaishoitajien kuntoutuskursseista ja sille hakemisesta Kelan verkkosivuilta.
Lisätietoa omaishoitajien kuntoutuskursseista Kelan esitteestä (pdf).
Moniammatillinen yksilökuntoutus
Kela järjestää aikuisten neurologista moniammatillista yksilökuntoutusta, jos sairaus on laaja-alainen, siihen liittyy monia eri ongelmia ja tarvitaan yksilöllisesti suunniteltua ja toteutettua kuntoutusta. Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on parantaa tai ylläpitää mm. arjen sujuvuutta sairaudesta huolimatta. Kuntoutus sisältää sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista ohjelmaa. Tietoa harkinnan varaisesta moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta ja sille hakemisesta Kelan verkkosivuilta. Lisätietoa harkinnan varaisesta yksilökuntoutuksesta Kelan esitteestä (pdf).
Terapiamuodot muistisairaalle
· Fysioterapian painopisteenä voi olla esimerkiksi liikkumiskyvyn ja tasapainon tukeminen sekä liikkumisen apuvälineiden valinta.
· Toimintaterapia voi painottua arjen sujuvuuteen, kuten muistin toimintaa tukevien ratkaisujen hakemiseen.
· Puheterapeuttien asiantuntemus on puheentuottamisessa, kommunikaatiossa sekä nielemisvaikeuksien ennaltaehkäisyssä.
· Ravitsemusterapia voi tulla kyseeseen, jos ravitsemustilaa täytyy arvioida.
Hyvinvointialueen järjestämä kuntoutus ja toimintakykyä tukeva toiminta
Muistisairaiden päivätoiminta
Muistisairaiden päivätoiminnan tavoitteina ovat muun muassa fyysisen ja kognitiivisen toimintakyvyn tukeminen, sosiaalisen osallistumisen lisääminen, ahdistuksen vähentäminen sekä muistisairaiden ja heidän läheistensä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. Useat hyvinvointialueet järjestävät ikääntyneiden ja/tai muistisairaiden päivätoimintaa. Päivätoiminta on ryhmämuotoista toimintaa, jonka tavoitteena on tukea muistisairaan kotona asumista. Päivätoiminta on usein maksullista, siihen voi kuulua ruokailu, ja usein myös kuljetus on järjestetty. Päivätoiminnasta voi kysyä omalta hyvinvointialueelta. Lisätietoa päivätoiminnasta Muistiliiton ja Hoitotyön tutkimussäätiön (HOTUS) selvityksestä (2023), jossa kartoitettiin päivätoiminnan nykytilannetta Suomessa.
Kotikuntoutus
Monet hyvinvointialueet ovat aloittaneet kotikuntoutuksen, jossa fysioterapeutin tai toimintaterapeutin ohjauksella kuntoutus toteutetaan kotona. Joillakin alueilla on mahdollista myös etäkuntoutus, jossa ohjausta annetaan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Näitä uudenlaisia kuntoutuksen muotoja voi kysyä omalta hyvinvointialueelta. Lisää tietoa kuntoutuksesta saa osoitteesta www.terveyskyla.fi.
Kotikuntoutusta voi hankkia omakustanteisesti yksityisiltä kuntoutusalan toimijoilta. Kotona tapahtuvasta kuntoutuksesta voida saada kotitalousvähennystä, jos terapia on laillistetun fysioterapeutin tai toimintaterapeutin antamaa hoitoa kotona tai vapaa-ajan asunnolla, samaan tapaan kuin muu kotona tapahtuva hoiva- ja hoitotyö. Lisätietoja Verottajan verkkosivuilta.